0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Listă autori
  3. Cărţi de Mama (Mirra Alfassa)

Cărţi de Mama (Mirra Alfassa)

1914 este anul când MAMA (MIRRA ALFASSA), sosită în vizită la Pondichery, îl întâlnea pe Sri Aurobindo.

Ea se va instala definitiv alături de el abia în 1920, după un ocol prin Japonia și China. Dintr-o mamă egipteană și un tată turc, Mama (Mirra Alfassa), s-a născut la Paris în 1878. Copilă fiind, avea deja experiențe stranii în timpurile trecute ale istoriei și în viitor; ea îl va întâlni pe Sri, Aurobindo „în vis“ cu zece ani înainte de a-l fi întâlnit în mod fizic la Pondichery.

Matematiciană, pictoriță și pianistă, se împrietenise cu Gustave Moreau, Rodin, Monet; se va căsători mai întâi cu un pictor, de care va divorța pentru a se căsători cu un filosof pe care-l va însoți într-o călătorie la Pondichery. Va trăi apoi treizeci de ani alături de Sri Aurobindo; după plecarea acestuia, va prelua conducerea unui ashram ajuns enorm și care părea să reunească toate opozițiile pământului, avântându-se în același timp ea însăși în „yoga celulelor“ pentru a deschide „Marea Trecere“ către o altă specie — Supraomul.

Întreaga poveste a căutării sale apare în jurnalul intitulat Agenda. În 1968 va întemeia așezarea Auroville, la câțiva kilometri de Pondichery, ca pe un „laborator al noii evoluții“.

Satprem, care a scris o carte despre cercetările întreprinse de Mama în corp, și care a îngrijit editarea celor treisprezece volume ale Agendei Mamei, spune despre ea: „Mama este descoperirea secretului Omului când acesta și-a pierdut mecanica sa și religiile sale, spiritualismele și materialismele sale, ideologiile sale din Est sau din Vest, când, în mod simplu, este el însuși - o inimă care bate și care cheamă Pământul-de-Adevăr, un simplu corp care cheamă Adevărul corpului, așa cum țipătul pescărușului cheamă zarea nesfârșită și vântul din larg“.


Cărţi de Mama (Mirra Alfassa)