0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Listă autori
  3. Cărţi de Plutarh
#LoveDigital Social Media Growth Summit e un eveniment dedicat solopreneurilor, freelancerilor și coach-ilor, care, la fel ca tine, sunt gata să își amplifice prezența și influența în lumea social media.
Alătură-te celor 20+ experți și descoperă cum să-ți mărești impactul pe social media și să-ți crești afacerea online.
Înregistrează-te ACUM

Cărţi de Plutarh

Plutarh.
Plutarh

Plutarh (40 d.Hr. – 120 d.Hr.) a fost un scriitor antic grec cunoscut pentru scrierile sale biografice și filosofice. Plutarh este considerat unul dintre principalii reprezentanți ai aticismului, dar și istoric.

Este cunoscut pentru lucrarea Viețile Paralele; De Phythiae oraculis se traduce prin Despre oracolul Phythiei, celebra preoteasă a templului lui Apollo din Delphi, unde, în stare de transă, prevedea viitorul.

Plutarh s-a născut într-o familie nobilă din Beotia, a studiat la Atena retorica, filosofia și științele vremii sale cu maestru Ammonios Sakkas. În această perioadă, frecventează „Stoa“, precum și „Academia platoniciană“.

Vizitează de mai multe ori Roma, unde predă filosofia morală.

Obține cetățenia romană și adoptă numele de familie Mestrius, ca omagiu față de prietenului său Mestrius Florus.

Ulterior va deveni preot la templul lui Apollo din Delfi.

Plutarh era foarte cultivat și avea cunoștințe enciclopedice, de aceea era foarte prețuit în cercurile elenistice.

Ultima parte a vieții sale o petrece la Cheroneea, unde scrie principalele sale opere în dialect atic, bazate în mare parte pe manuscrisele prelegerilor sale.

În 1260 Maximos Planudes reunește scrierile lui Plutarh în două culegeri:

  • Moralia ("Scrieri morale") – 1531, alcătuite din eseuri și dialoguri, au ca tematică comentarii literare, estetice și pedagogice, dezbateri cu privire la probleme religioase și mitologice (printre altele reprezentarea lui Osiris în mitologia egipteană).
  • Viețile paralele ale oamenilor iluștri cuprinde 50 de biografii, dintre care 46 sub formă de pereche, comparându-se un grec cu un roman, de exemplu Tezeu - Romulus, Alexandru cel Mare - Caesar, Demostene - Cicero, Licurg - Numa Pompilius. La sfârșitul textului despre fiecare cuplu se află un scurt comentariu comparativ asupra celor două persoane. Viețile paralele sunt interesante nu numai din punct de vedere istorico-cultural, ci și pentru că relatează de asemeni anecdote și citate, prin care sunt caracterizate personalitățile respective.

Dacă doriți mai multe informații despre Plutarh puteți urma linkurile următoare:

ro.wikipedia.org => Plutarh


Cărţi de Plutarh


Despre Isis și Osiris

Mitul fundamental și misteriile din religia egipteană

Autor(i): Plutarh
Editura: Herald
Colecţia: Bibliotheca orientalis
Anul apariţiei: 2020
Pagini: 160 (13x20 cm)
ISBN:9789731117683
Preţ: 35,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Tratatul „Despre Isis și Osiris“ face parte din scrierile adunate sub titlul „Moralia“, ce cuprinde dialoguri sau discursuri pe teme etice, politice, religioase, filosofice și polemice și se dorește a fi o prezentare a religiei egiptene, una dintre cele mai longevive din istoria omenirii, începuturile ei situându-se, aproximativ, în mileniul al IV-lea î.Hr.