0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Listă autori
  3. Cărţi de Taisen Deshimaru

Cărţi de Taisen Deshimaru

Taisen Deshimaru (1914-1982) a fost discipolul lui Kodo Sawaki care, de la moartea Maestrului Dogen, este cea mai mare autoritate Zen din Japonia.

Maestrul Deshimaru a primit de la Maestrul Kodo Sawaki, în calitate de succesor al acestuia, spiritul, esenţa profundă a Zenului. El este primul misionar trimis în Europa, fiind autorizat în acest sens de cele mai înalte autorităţi Zen ale ţării sale. Misiunea sa a fost de asemenea patronată şi de alte şcoli de buddhism.

A fost un mare prieten al lui Swami Sivananda, cel care a pus bazele departamentului pentru religii de la Forest University din India.

Mai înainte de a se consacra unei vieţi monastice, Taisen Deshimaru a fost directorul Institutului de Studii Orientale pentru Japonia, India şi China, şi a făcut nenumărate călătorii în aceste ultime două ţări.

El cunoştea în profunzime filozofia orientală, studiind de asemenea şi filozofiile occidentale. La intrarea în amfiteatrul Universităţii din Komazawa se află o statuie de lemn, în mărime naturală, reprezentând un călugăr aşezat în postura de zazen. Taisen Deshimaru este cel care a servit drept model sculptorului, care a lucrat ţinând cont de indicaţiile şi exemplul dat de Maestru.

Maestrul a sosit la Paris în 1967 după ce a traversat cu trenul, venind din Japonia, Siberia, Rusia şi Polonia. Purta o singură robă, cea a Maestrului său.

Înainte de sosirea sa, şcoala buddhistă a Zenului Soto şi tehnica acesteia erau practic necunoscute în Franţa.

Jean Herbert editase deja o carte despre buddhismul japonez, în care dăduse şi nişte extrase din scrierea Shobogenzo Zuimonki a lui Dogen, marele maestru al Şcolii Soto Zen - însă această carte enunţa în primul rând regulile de conduită, oferind cititorului prea puţine noţiuni în legătură cu tehnica zazenului.

După ce a ajuns la Paris, Maestrul Deshimaru a început să ţină conferinţe în care arăta postura de zazen. Nu era vorba, aşa cum des se întâmplă în Occident, de un simplu discurs, doar de cuvinte, ci de o tehnică, în sensul grecesc al termenului, de „o artă“ - şi anume despre arta de a medita


Cărţi de Taisen Deshimaru


Zen şi viaţa cotidiană

Zen şi viaţa cotidiană. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Autor(i): Taisen Deshimaru
Editura: Herald
Colecţia: Zen
Anul apariţiei: 2016
Pagini: 320 (13x20 cm)
Preţ: 34,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Zen şi viaţa cotidiană este o pledoarie pentru aplicarea în viaţa de fiecare zi a principiilor Zenului, pentru a redescoperi armonia, echilibrul, firescul, pacea, adevărata noastră natură.

Zen adevărat

Zen adevărat. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Autor(i): Taisen Deshimaru
Editura: Herald
Colecţia: Zen
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 272 (13x20 cm)
Preţ: 34,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Cu toate că zenul era cunoscut şi practicat de mulţi ani în Statele Unite, europenii au trebuit să aştepte până la sosirea Maestrului Taisen Deshimaru la Paris, în 1967, pentru a cunoaşte în autenticitatea sa (adică în practică) ceea ce Maestrul Deshimaru a făcut etern într-o scurtă perioadă de 15 ani.