0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Listă autori
  3. Cărţi de Meister Eckhart

Cărţi de Meister Eckhart

Meister Eckhart.
Meister Eckhart

Meister Eckhart s-a născut în 1260 în localitatea Hochheim, lângă Gotha, în Thuringia.

Documentele referitoare la viața lui sunt rare.

Descendent din familia nobiliară Hochheim, Eckhart a intrat încă de la o vârstă fragedă în ordinul dominicanilor din Erfurt. După câțiva ani de studii de teologie, filozofie, logică și retorică, este trimis să-și desăvârșească educația la Colonia, la celebra școală fondată de Albert cel Mare, apoi la Strasbourg și Paris.

Între 1294 și 1298 este numit prior provincial al ordinului dominican al Saxoniei și vicar-general în Thuringia.

În perioada 1302-1304, Eckhart pleacă în Franța, unde obține titlul academic de magister sacrae theologiae și devine titular al catedrei Universității din Paris.

În anii următori el ocupă diferite funcții în cadrul ordinului dominican din Germania; astfel, în 1307 devine vicar-general al Bohemiei, fiind împuternicit să se ocupe de reformarea ordinului dominican și de administrarea nenumăratelor mănăstiri aflate în subordinea sa; cu acest prilej, el înființează trei noi mănăstiri.

În anul 1311 este propus să devină superior-general al întregii Germanii, însă Consiliul superior al ordinului nu confirmă această numire.

Reputația lui Eckhart crește neîncetat și din acest motiv este trimis pentru a doua oară la Paris (1311-1314) pentru a prelua catedra (dominicană) de teologie, onoare ce îi fusese acordată doar lui Toma d’Aquino. Este perioada redactării unei părți însemnate din Questiones (Dezbateri) și din comentariile latine la Sfânta Scriptură.

În perioada 1314-1324 îl găsim la Strasbourg, unde ține numeroase predici în fața comunității laice și religioase (numai dominicanii aveau aici șapte mănăstiri).

Ultima parte a vieții lui Meister Eckhart este întunecată de implicarea sa într-un proces de erezie. În 1326, în baza acuzației de erezie formulată de arhiepiscopul de Colonia împotriva lui, un număr de patruzeci și nouă de teze extrase din Benedictus Deus (Cartea consolării divine), din predicile germane și din lucrările latine sunt supuse unei anchete ecleziastice. Spre a se apăra, Eckhart se adresează direct papei din Avignon, își susține tezele argumentat, se arată dispus să renunțe la ele în cazul în care s-ar dovedi false și retractează anumite cuvinte. În cele din urmă, prin bula In agro dominico din 27 martie 1329, Papa Ioan XXII condamnă douăzeci și opt dintre tezele sale, considerându-le eretice.

Meister Eckhart se stinge din viața la Avignon, în anul 1329, cu câteva luni înainte de apariția bulei de condamnare.

Dacă doriți mai multe informații despre Meister Eckhart puteți urma linkurile următoare:

ro.wikipedia.org => Meister Eckhart

deutschlandfunk.de => Meister Eckhart

deutsche-biographie.de => Meister Eckhart


Cărţi de Meister Eckhart


Benedictus Deus - Tratate și Predici

Autor(i): Meister Eckhart
Editura: Herald
Colecţia: Spiritualitate creștină
Anul apariţiei: 2019
Pagini: 368 (13x20 cm)
ISBN:9789731117478
Preţ: 46,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

În prezenta lucrare au fost adunate atât tratatele sale importante: „Învățăturile spirituale“, „Cartea Consolării Divine“ (o capodoperă a spiritualității creștine și – îndrăznim să spunem – universale), „Despre omul nobil“ și „Despre detașare“, cât și 43 dintre predicile sale.