Milton G. Lehrer s-a născut în 1906, New York, din părinți evrei originari din România. Părinții săi se vor reîntoarce în aici, iar Milton îi va urma. O parte dintre studiile sale fiind făcute în țara natală. Își va continua apoi studiile la Paris, devenind doctor în drept internațional.
După terminarea studiilor Milton devine corespondent al săptămânalului parizian „La Tribune de Nations“, însă colaborează și cu alte publicații.
Ziarul francez îl va trimite în 1939, în România pentru a face o anchetă cu referire la situația minorităților naționale. Ancheta sa avea loc în contextul în care în Occident se ducea o virulentă campanie antiromânească.
Milton Lehrer dezvăluie opiniei publice faptul că realitatea din țară nu este cea prezentată de susținuta campanie antiromânească, demonstrind asta și cu o documentare amplă cu trimitere la Transilvania. Într-unul dintre pasajele documentării sale, prezentată sub forma unor articole, Lehrer se întreba retoric:
Dacă pe lângă superioritatea numerică a elementului românesc, se are în vedere trecutul istoric al Transilvaniei, provincie autonomă timp de secole, încorporată Ungariei în 1867, putem să ne întrebăm cum este să se conceapă revizuirea Tratatului de la Trianon care nu a creat nici o nedreptate, ci dimpotrivă a reparat una.
Autor(i): Milton G. Lehrer Editura: Vicovia Anul apariţiei: 2013 Pagini: 318 (13x20 cm) ISBN:9789731902944
Preţ: 24,09 Lei Disponibilitate: în stoc
Cartea de față este traducerea în limba română a ultimelor două părți din lucrarea „Le probleme transylvain vu par un americain“ care are ca subtitlu „La Transylvanie terre roumaine“.