0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Alimentaţie sănătoasă
  3. Dilema omnivorului
Carte

Dilema omnivorului

Dilema omnivorului. Editura Publica
CumpărDetalii carte

Patru feluri de mâncare: o istorie naturală

Autor(i): Michael Pollan
Editura: Publica
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 592 (20x14 cm)
Preţ: 59,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

„Ce ar trebui să mâncăm la cină?“

Într-o măsură sau alta, această întrebare simplă asaltează orice creatură confruntată cu o mare varietate de lucruri pe care le poate mânca.

Având de ales dintre nenumăratele alimente potenţiale pe care le oferă natura, oamenii au fost nevoiţi să înveţe care dintre ele sunt sigure şi care nu sunt – ce ciuperci trebuie evitate, de exemplu, şi ce afine putem savura.

Pollan a împărţit „Dilema omnivorului“ în trei părţi, câte una pentru fiecare dintre lanţurile trofice care ne susţin: mâncarea industrializată, mâncarea alternativă sau „organică“ şi alimentele pe care oamenii şi le procură singuri, din vânat, cules şi grădinărit.

Pollan urmăreşte fiecare lanţ trofic literalmente din pământ până pe masă, subliniind relaţia noastră coevolutivă cu speciile pe seama cărora trăim.

El încheie fiecare secţiune aşezându-se la masă – la McDonald`s, acasă cu familia, la o cină cu alimente de la Whole Foods, şi la o revoluţionară fermă „transorganică“ din Virginia.

Pentru fiecare masă, el reconstituie provenienţa tuturor alimentelor consumate, dezvăluind componentele ascunse pe care le ingerăm fără ştirea noastră şi explicând modul în care preferinţa faţă de anumite alimente reflectă moştenirea noastră ambientală şi biologică.

„Dilema omnivorului“ este o invitaţie adresată tuturor de a gândi în profunzime ramificaţiile morale ale deprinderilor noastre culinare actuale. Pollan întreprinde un pelerinaj de-a lungul lanţurilor trofice moderne, stabilind standarde pentru alimentaţia etică.

The New Yorker

Cartea lui Pollan este un manifest al consumatorului de alimente şi atinge o mare varietate de subiecte, de la modelele şi tabuurile alimentare până la modul în care evităm nu doar animalitatea hranei noastre, ci şi propria animalitate.

Autorul este atent la propriile emoţii şi gânduri, ca să vadă cum îl afectează ceea ce face şi ceea ce mănâncă, ca să afle mai multe şi să explice ceea ce ştie.

Abordarea lui este impregnată de sinceritate şi conştiinţă de sine. Cauza lui este justă, gândirea sa este limpede, iar scriitura sa este convingătoare. Aveţi grijă ce mâncaţi!

The Washington Post

Michael Pollan este un magician. El transformă porumbul şi vacile, porcii şi găinile într-o sclipitoare şi revelatoare descriere a modului în care producem, vindem şi ne chinuim să decidem ce să mâncăm.

Dacă aţi socotit vreodată că întrebarea „Ce să mănânc?“ este una simplă, vă veţi răzgândi după ce veţi citi ardentul rechizitoriu pe care Pollan îl face industriei alimentare actuale – şi veţi afla modul în care el întrezăreşte unele alternative însufleţitoare.

Mi-a plăcut atât de mult această carte, încât nu aş fi vrut să se încheie.

The Seattle Times

Profundă, captivantă… Este puţin probabil să găsiţi o explicaţie mai bună a surselor exacte din care provine mâncarea voastră.

The New York Times Book Review