0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Biografii
  3. Dimitrie Cantemir
Carte

Dimitrie Cantemir

Dimitrie Cantemir. Editura Curtea Veche
CumpărDetalii carte

Teoretician şi compozitor de muzică turcă

Autor(i): Eugenia Popescu-Judetz
Editura: Curtea Veche
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 256 (14x20 cm)
Preţ: 35,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Când ne gândim la muzica sfârşitului secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea, ne vin în minte nume precum Bach, Haendel sau Vivaldi.

Puţini ştiu însă că, în aceeaşi perioadă, Orientul cunoştea, la rândul său, un avânt al artei muzicii. Printre compozitorii de la curtea otomană se afla şi tânărul Dimitrie Cantemir, trimis la Istanbul de tatăl său, domnul Moldovei, Constantin Cantemir.

Dar viitorul cărturar nu s-a mulţumit doar să compună, ci a scris un tratat despre muzică şi a creat un sistem de notare, care a reprezentat o inovaţie deosebit de importantă în epocă.

Cartea de faţă are două părţi. Prima parte desluşeşte contextul istoric şi socio-cultural în care a fost conceput tratatul despre muzică al lui Cantemir, prilej cu care suntem familiarizaţi cu personalitatea complexă a viitorului domn al Moldovei, într-o incursiune plină de culoare în metropola cosmopolită, un loc al opulenţei, al rivalităţilor şi al intrigilor politice.

Iar a doua parte este o analiză riguroasă a tratatului, care aruncă o nouă lumină asupra însemnatei contribuţii a lui Cantemir în teoria muzicii.

„Un prinţ între două lumi“ şi oraşul care se întinde pe două continente:

Dimitrie Cantemir şi Istanbulul. Care este povestea ce-l leagă pe voievod de capitala Imperiului Otoman? La această întrebare şi la multe altele privitoare la fascinanta personalitate a lui Cantemir ne răspunde Eugenia Popescu-Judetz în această a doua monografie a sa închinată cărturarului moldovean.