0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărți: Biografii
 3. Mahatma Gandhi - O viață legendară
Carte

Mahatma Gandhi - O viață legendară

Autor(i): Romain Rolland
Editura: Herald
Colecţia: Autobiografia
Anul apariţiei: 2019
Pagini: 192 (13x20 cm)
Preţ: 35,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

În acest volum biografic, Romain Rolland aduce un tribut imaginii și luptei lui Mahatma Gandhi. Omul care a renunțat la o carieră bănoasă în avocatură va ajunge să mobilizeze numeroasa populație a Indiei împotriva xenofobiei și a nedreptăților săvârșite de Imperiul Britanic.

Rolland descrie cu afecțiune personalitatea lui Gandhi, punând accent pe credința acestuia în hinduism, lipsită de fanatism și de orgoliu, pe modestia lui, pe contrastele pe care a reușit să le împace atât de bine: eroul Indiei era un om cult, școlit în Anglia, admirator al lui Tolstoi, traducător al operelor lui Platon, dar totodată își iubește fără rezerve cultura și religia indiană.

Deși încarcerat și contestat de forțele coloniale, Gandhi și-a păstrat forța interioară și voința de a-și ajuta compatrioții.

Se pare că trebuie întotdeauna ca un popor să se sacrifice, pentru ca lumea să se reînnoiască… Evreii au fost sacrificați pentru al lor Mesia, pe care nu l-au recunoscut atunci când a sosit printre ei, atunci când, pe crucea însângerată, a adus speranța, deși poporul evreu îl purta în suflete vreme de secole. Soarta indienilor este mult mai fericită, întrucât ei l-au recunoscut pe Mesia al lor. Iar indienii se îndreaptă cu bucurie către sacrificiul care trebuie să-i elibereze.

Romain Rolland, Mahatma Gandhi
Romain Rolland, Mahatma Gandhi

Definiția lui Gandhi este exactă: el nu le cere niciodată oamenilor decât ceea ce pot ei să dea. Dar le cere tot ceea ce ei pot da.

Gandhi este de o sinceritate imaculată! Mintea sa nu este amețită de elixirul puterii, nici inima sa nu este amăgită de vanitate. El este și rămâne un om asemănător tuturor oamenilor…

Cuprinsul cărţii: „Mahatma Gandhi - O viață legendară“

 • Cuvânt înainte
 • Mulțumiri
 • Capitolul 1
 • Capitolul 2
 • Capitolul 3
 • Capitolul 4
 • Capitolul 5
 • Note