0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Biografii
  3. Memoriile ţarinei care a schimbat lumea
Carte

Memoriile ţarinei care a schimbat lumea

Memoriile ţarinei care a schimbat lumea. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Autobiografia

Autor(i): Ecaterina cea Mare
Editura: Herald
Colecţia: Autobiografia
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 400 (13x20 cm)
Preţ: 39,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Ecaterina a II-a a Rusiei (1729-1796) se impune în istorie ca o figură puternică, necruţătoare chiar. Ea a fost capabilă să extindă teritoriul Rusiei cu 300 000 de kilometri pătraţi, să reorganizeze zeci şi sute de provincii şi oraşe, să gândească şi să pună în practică reforme care i-au consolidat renumele în istorie.

Ce fel de caracter ar trebui să aibă o femeie, în plin secol al XVIII-lea, pentru a reuşi toate acestea?

Cititorul va primi răspunsul la toate întrebările chiar de sub peniţa protagonistei, care nu precupeţeşte niciun efort în a descrie, cu lux de amănunte, cine este ea, încă de la început.

Din această autobiografie aflăm, în primul rând, care sunt originile viitoarei ţarine: în ce mod a ajuns să „candideze“ la scaunul împărătesc rus, în condiţiile în care ea era născută în Polonia, fiind fiica unui prinţ german. Cum a ajuns, de la o fată modestă, care nu ieşea din cuvântul mamei şi al împărătesei, dorind să fie pe placul tuturor, la Ţarina în faţa căreia se înclinau cu respect marile personalităţi ale vremii, de la capetele încoronate la minţile luminate, cum ar fi Diderot şi Voltaire?

Fineţea spiritului, inteligenţa practică şi ambiţia au făcut-o să înainteze încet, dar sigur, către gloria care i-a consacrat locul în istorie.

O lectură savuroasă, care ne transpune în miezul moravurilor unor vremuri demult apuse, în care însă ne vom recunoaşte, pentru că sufletul omenesc continua să fie construit la fel.

La sfârşitul lui iulie ne-am întors de la Peterhof în oraş, unde se făceau pregătiri pentru nuntă. În sfârşit, împărăteasa a fixat ziua de 21 august pentru această ceremonie. Pe măsură ce se apropia ziua, deveneam tot mai melancolică. Inima nu-mi prevestea prea multă fericire: nu mă susţinea decât ambiţia. Ceva în adâncul sufletului nu m-a lăsat niciodată să mă îndoiesc de faptul că, mai devreme sau mai târziu, voi deveni împărăteasa suverană a Rusiei, de sine stătătoare.

Ecaterina cea Mare