0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărţi: Biografii
 3. Românii care meritau Premiul Nobel
Carte

Românii care meritau Premiul Nobel

Românii care meritau Premiul Nobel. Editura Integral
CumpărDetalii carte

Atât de aproape de Nobel şi totuşi… atât de departe

Autor(i): Dan-Silviu Boerescu
Editura: Integral
Colecţia: Români și românce care au schimbat lumea
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 168 (13x20 cm)
Preţ: 14,99 Lei
Disponibilitate: în stoc

Doar patru personalităţi de origine română figurează în palmaresul celor distinşi cu Premiul Nobel, până în prezent. Este vorba de Ioan Moraru, George Emil Palade, Elie Wiesel şi Herta Müller. Alţii au fost pe punctul de a fi premiaţi cu această distincţie, însă au ratat-o „la mustaţă“. Printre aceştia se numără Nicolae Constantin Paulescu, Lucian Blaga şi Ştefan Procopiu.

Ioan Moraru este singurul român care, în momentul decernării Premiului Nobel pentru pace, pe anul 1985, se afla pe teritoriul ţării, fără să fi emigrat. Premiul i-a fost acordat împreună cu americanul Bernard Lown şi rusul Mihail Kuzin, constituiţi în organizaţia „Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear“. În timp ce americanul şi rusul au fost ovaţionaţi în ţările lor pentru performanţă, în România lui Ceauşescu, Ioan Moraru a rămas un anonim. Ceauşescu însuşi îşi dorise acest premiu…

Prezentat în enciclopediile lumii ca „om de ştiinţă american de origine română“, Gorge Emil Palade a fost laureat al Premiului Nobel pentru ştiinţă şi medicină în 1974. Este cunoscut ca specialist în domeniul biologiei celulare.

Elie Wiesel s-a născut ca cetăţean român la Sighetu Marmaţiei, în anul 1928. După ocuparea Ardealului de Nord, şi-a continuat studiile la Debrecen şi Oradea, de unde a fost exmatriculat de autorităţile maghiare, ca evreu. La 16 mai 1944, a fost trimis în lagărele de exterminare de la Auschwitz-Birkenau şi Buchenwald. Supravietuitor al Holocaustului, a ajuns scriitor, ziarist şi filosof, fiind distins cu Premiul Nobel pentru pace în anul 1986.

Născută în Banat în anul 1953, Herta Müller a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2009. Enciclopediile o citează ca „autoare germană, născută în România“.

În 1956, profesorul Basil Munteanu, aflat la Paris, şi poeta Rosa del Conte, au înaintat la Stockholm documentaţia pentru decernarea premiului lui Lucian Blaga. Tocmai când propunerea era să izbutească, lovitura a venit de la Bucureşti: statul român nu şi-a dat asentimentul pentru premierea poetului, socotit „burghez“.

Academicianul Ştefan Procopiu este cel care a calculat cu un an înaintea savantului Niels Bohr momentul magnetic al electronului, numit şi „magnetonul“, ce avea să poarte numele Bohr-Procopiu. Premiul Nobel a fost acordat prietenului său danez pentru simplul motiv că mediile academice române nu s-au ocupat de formalităţi…

Cuprinsul cărţii: „Românii care meritau Premiul Nobel“

 • Istoria unor mari ratări, istoria unor mari frustrări… și câteva consolări
 • Statul român se opune premierii lui Lucian Blaga!
 • Alți români susceptibili de a primi Nobelul pentru literatură, feat. Norman Manea
 • Ne vine să… turbăm de furie în cazul lui Victor Babeș
 • Paulescu și controversa descoperirii insulinei
 • Ștefan Procopiu pierde în favoarea lui Niels Bohr dintr-o neglijență administrativă
 • Psihologia consonantistă vs. cibernetică, Ștefan Odobleja vs. Norbert Wiener
 • Aerodina lenticulară și alte invenții uluitoare ale genialului Henri Coandă
 • Spectrul de raze X al lui Horia Hulubei
 • Nicolae Vasilescu-Karpen și primul perpetuum mobile
 • Și, totuși, ei au luat Premiul Nobel: George Emil Palade, Ioan Moraru, Elie Wiesel, Herta Müller