0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Biografii
  3. Viaţa nemuritoare a Henriettei Lacks
Carte

Viaţa nemuritoare a Henriettei Lacks

Viaţa nemuritoare a Henriettei Lacks. Editura Publica
CumpărDetalii carte

Povestea femeii care a schimbat medicina secolului XX

Autor(i): Rebecca Skloot
Editura: Publica
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 576 (14x21 cm)
Preţ: 55,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Doctorii i-au prelevat celule fără să îi ceară voie. Iar aceste celule – numite HeLa – n-au murit niciodată. Mai mult, au provocat o revoluţie în medicină şi au stat la baza unei industrii de milioane de dolari. După 20 de ani, copiii ei au aflat adevărul. Şi vieţile lor s-au schimbat fundamental.

O chema Henrietta Lacks, dar oamenii de ştiinţă au cunoscut-o sub numele de HeLa. A fost o femeie săracă, de culoare, care a cultivat tutun, iar celulele ei – recoltate fără ca ea să ştie, în 1951 – au devenit unul dintre cele mai importante instrumente în cercetarea medicală, vitale pentru dezvoltarea vaccinului contra poliomielitei, pentru studiile asupra clonării, cartografierea genomului uman, fertilizarea in vitro şi multe altele. Celulele Henriettei au fost cumpărate şi vândute în milioane de doze, dar, cu toate acestea, ea a rămas un personaj aproape necunoscut.

Aflaţi din istoria zguduitoare a Henriettei Lacks:

  • ce au în comun, etica, rasa şi medicina;
  • ce descoperiri ştiinţifice s-au făcut datorită celulelor nemuritoare HeLa şi ce înseamnă să te vindeci prin credinţă;
  • povestea fiicei sale, Deborah, chinuită toată viaţa de tot felul de întrebări legate de mama ei, pe care n-a apucat s-o cunoască.

Rebecca Skloot povesteşte lucruri despre ştiinţă într-o manieră lucidă, tratează cu prudenţă politicile rasiale ale medicinei şi relatează cu multă delicateţe istoria, adesea dureroasă, a familiei Lacks. Ea vorbeşte, de asemenea, despre nemuritoarele celule HeLa, intrând cu mult curaj în zona profund spirituală în care familia Henriettei a ajuns să înţeleagă prezenţa eternă a acesteia în lume. Scrierile despre ştiinţă conţin mai ales fapte, narate neutru. Însă cartea de debut a Rebeccăi Skloot este curajoasă şi uimitoare.

New York Times

Despre Fundaţia Henrietta Lacks

Înainte de apariţia volumului „Viaţa nemuritoare a Henriettei Lacks“, Rebecca Skloot a înfiinţat Fundaţia Henrietta Lacks. O parte din banii obţinuţi din vânzarea cărţii au fost donaţi acestei fundaţii.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi HenriettaLacksFoundation.org