0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Călătorii
  3. Aventurieri şi exploratori români pe toate continentele
Carte

Aventurieri şi exploratori români pe toate continentele

Aventurieri şi exploratori români pe toate continentele. Editura Integral
CumpărDetalii carte

Autor(i): Dan-Silviu Boerescu
Editura: Integral
Colecţia: Români și românce care au schimbat lumea
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 144 (13x20 cm)
Preţ: 14,99 Lei
Disponibilitate: în stoc

Emil Racoviţă (1868-1947) a fost un savant, explorator, speolog şi biolog român, considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran – peşteri şi pânze freatice de apă). A fost ales academician în 1920 şi a fost preşedinte al Academiei Române în perioada 1926-1929. Participă ca naturalist la expediţia antarctică belgiană (1897-1899) la bordul navei Belgica. În 1920, înfiinţează la Cluj primul Institut Speologic din lume. Ideea lui Emil Racoviţă de a se organiza o instituţie de stat pentru un turism care să respecte natura se materializează în anul 1926, când fondează Oficiul Naţional de Turism (ONT), oficializat prin decret regal.

Turistul care merge în Ţara de Foc descoperă Munţii Lahovary, Manu şi Rosetti, Carmen Sylva, Punta Sinaia. Sunt denumiri pe care le-a dat Julius Popper, un explorator român de origine evreiască.

Un tânăr evreu din Bucureşti, Julius Popper, a cucerit Ţara de Foc, după ce i-a smuls aurul din adâncuri. A bătut monedă proprie şi a emis timbre. Cuceritorul a sfârşit ucis în locuinţa sa din Buenos Aires.

Un ardelean din Iveşti, Bistriţa-Năsăud, fiu de grănicer, era, în 1900, comandantul suprem (generalissim) al armatei Transvaalului, republică din Africa de Sud (fondată de foştii colonişti olandezi – burii) care lupta împotriva Angliei coloniale. Legendele, consemnate de documentele vremii, spun că în timpul acestui război dur, fiind în imposibilitatea să se mai aprovizioneze cu muniţie din cauza blocadei britanice, burii din ţinutul de nord, adică din Transvaal (Pretoria şi Johannesburg fiind oraşele cele mai cunoscute), şi-au confecţionat muniţia din materialele avute la dispoziţie la faţa locului, adică şi-au făcut gloanţe din aur.

Cuprinsul cărţii: „Aventurieri şi exploratori români pe toate continentele“

  • Nemaipomenitele aventuri ale românilor care au bătut lumea în lung și în lat
  • Julius Popper, românul care a bătut propria monedă cu aurul Țării de Foc
  • Emil Racoviță – cu primul ONT în Antarctica
  • Marii călători ai unei mari familii româno-fanariote: Elena Ghica (Dora d’Istria) cocoțată pe Mont Blanc și Dimitrie Ghica-Comănești traversând „Fluviul leoparzilor“
  • Generalul Louis Botha, năsăudeanul care a tras cu gloanțe de aur?
  • Spătarul Milescu, exploratorul Siberiei și Mongoliei, omul care l-a sfidat pe Împăratul Chinei