0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Călătorii
  3. Aventurieri și exploratori români pe toate continentele
Carte

Aventurieri și exploratori români pe toate continentele

Autor(i): Dan-Silviu Boerescu
Editura: Integral
Colecţia: Români și românce care au schimbat lumea
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 144 (13x20 cm)
Preţ: 14,99 Lei
Disponibilitate: în stoc

Emil Racoviță (1868-1947) a fost un savant, explorator, speolog și biolog român, considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran – peșteri și pânze freatice de apă). A fost ales academician în 1920 și a fost președinte al Academiei Române în perioada 1926-1929. Participă ca naturalist la expediția antarctică belgiană (1897-1899) la bordul navei Belgica. În 1920, înființează la Cluj primul Institut Speologic din lume. Ideea lui Emil Racoviță de a se organiza o instituție de stat pentru un turism care să respecte natura se materializează în anul 1926, când fondează Oficiul Național de Turism (ONT), oficializat prin decret regal.

Turistul care merge în Țara de Foc descoperă Munții Lahovary, Manu și Rosetti, Carmen Sylva, Punta Sinaia. Sunt denumiri pe care le-a dat Julius Popper, un explorator român de origine evreiască.

Un tânăr evreu din București, Julius Popper, a cucerit Țara de Foc, după ce i-a smuls aurul din adâncuri. A bătut monedă proprie și a emis timbre. Cuceritorul a sfârșit ucis în locuința sa din Buenos Aires.

Un ardelean din Ivești, Bistrița-Năsăud, fiu de grănicer, era, în 1900, comandantul suprem (generalissim) al armatei Transvaalului, republică din Africa de Sud (fondată de foștii coloniști olandezi – burii) care lupta împotriva Angliei coloniale. Legendele, consemnate de documentele vremii, spun că în timpul acestui război dur, fiind în imposibilitatea să se mai aprovizioneze cu muniție din cauza blocadei britanice, burii din ținutul de nord, adică din Transvaal (Pretoria și Johannesburg fiind orașele cele mai cunoscute), și-au confecționat muniția din materialele avute la dispoziție la fața locului, adică și-au făcut gloanțe din aur.

Cuprinsul cărţii: „Aventurieri și exploratori români pe toate continentele“

  • Nemaipomenitele aventuri ale românilor care au bătut lumea în lung și în lat
  • Julius Popper, românul care a bătut propria monedă cu aurul Țării de Foc
  • Emil Racoviță – cu primul ONT în Antarctica
  • Marii călători ai unei mari familii româno-fanariote: Elena Ghica (Dora d’Istria) cocoțată pe Mont Blanc și Dimitrie Ghica-Comănești traversând „Fluviul leoparzilor“
  • Generalul Louis Botha, năsăudeanul care a tras cu gloanțe de aur?
  • Spătarul Milescu, exploratorul Siberiei și Mongoliei, omul care l-a sfidat pe Împăratul Chinei