0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Religie
  3. Cărţi: Creştinism
  4. Despre cinstirea Sfintelor Icoane
Carte

Despre cinstirea Sfintelor Icoane

Despre cinstirea Sfintelor Icoane. Editura Univers Enciclopedic Gold
CumpărDetalii carte

Autor(i): Abu Qurra
Editura: Univers Enciclopedic Gold
Colecţia: Historia Religiorum
Anul apariţiei: 2012
Pagini: 188 (13x20 cm)
Preţ: 25,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

De-a lungul întregii sale istorii, experienţa religioasă a omenirii dobândeşte un contur palpabil în strânsă legătură cu arta, reprezentări artistice sau simboluri religioase încărcate cu sensuri şi semnificaţii conceptuale, dincolo de atributele estetice, constituind un fundament esenţial în comunicarea de precepte şi structuri doctrinare.

Adeseori reprezentările artistice au fost percepute ca forme arhetipale care concentrează, prin simplificare, prin abstractizare sau prin stilizare, percepţii ale universului credinţei sau ale lumii ca areal în care irumpe, se comunică cu tărie Sacrul.

Expresia artistică religioasă, prin plasticitatea ei, prin modulaţiile ei convenţionale sau mai puţin convenţionale, a slujit ca instrument de comunicare, de cunoaştere nu doar pentru structurile religioase elevate.

O întâlnim în întreaga gamă a manifestărilor religioase încă din preistorie. În reprezentarea artistică religioasă, conţinutul şi valoarea noetică fiind palpabile, întrepătrunderea cuvântului nerostit, reprezentat artistic, şi a percepţiei vizuale facilitează o mai mare accesibilitate a mesajului religios.

Înţelegerea acestuia are loc la nivel discursiv şi sentimental, iar transpunerea lui în planul trăirii deschide largi posibilităţi de participare la profunzimea lui. Iar icoana creştină însumează prin excelenţă toate aceste valenţe.