0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Religie
  3. Cărți: Creștinism
  4. Două Apocalipse ale lui Ioan
Carte

Două Apocalipse ale lui Ioan

Autor(i): Cristian Bădiliță,
Editura: Vremea
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 94 (14x21 cm)
Preţ: 24,10 Lei
Disponibilitate: în stoc

Traduse și prezentate de Cristian Bădiliță

Apocalipsele alcătuiesc un continent aparte în cadrul literaturii iudaice și creștine. Întrebările la care încearcă ele să răspundă creează mai degrabă o atmosferă doctrinară decât o ideologie propriu-zisă.

Prima trăsătură evidentă o constituie dihotomia vârstelor/eonilor: există o vârstă prezentă, a istoriei în curs de desfășurare, și una viitoare, caracterizată de o altă calitate. Între cele două vârste nu poate fi vorba de nicio asemănare.

Vârsta de acum (ho aion houtos) se caracterizează prin vremelnicie și corupție. Vârsta viitoare (ho aion mellon), dimpotrivă, are toate atributele durabilității: veșnicie, soliditate.

Vârsta de acum e alcătuită din succesiunea imperiilor pământești (patru, după Daniel, Ezdra și Baruh); vârsta viitoare, atemporală, de fapt, e reprezentată de Împărăția lui Dumnezeu, sub sceptrul lui Mesia.

Instaurarea noii vârste echivalează cu o nouă creație.

Cristian Bădiliță

„Apocalipsa lui Ioan“ a fost redactată în Asia Mică (cel mai solid argument pentru această ipoteză fiind prezența scrisorilor către șapte comunități creștine din regiune), în ultimul deceniu al secolului I, în timpul împăratului Domițian (domnie: 81-96).

A doua „Apocalipsă a lui Ioan“, numită, în lumea specialiștilor, „Prima Apocalipsă apocrifă a lui Ioan“, datează din secolul al V-lea (sau al VI-lea). Ea pare influențată de omiliile lui Efrem Sirianul despre Judecata de Apoi. Nu se știe nimic precis despre ea (autor, locul de origine, scopul redactării). Este menționată, alături de Apocalipsa lui Pavel, într-un comentariu la Gramatica lui Dionisie Tracul (secolul al IX-lea).

Cele două texte sunt prezentate alăturat, însoțite de studii care evidențiază istoria și impactul lor asupra evoluției vieții religioase de-a lungul secolelor.

Studiile, traducerile și notele semnate de Cristian Bădiliță sunt completate de ilustrațiile marelui artist contemporan Marian Zidaru.

Cuprinsul cărţii: „Două Apocalipse ale lui Ioan“

  • Introducere la „Apocalipsa lui Ioan“
  • „Apocalipsa lui Ioan“
  • A doua Apocalipsă a lui Ioan
  • Bibliografie selectivă și sistematică