0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Religie
  3. Cărți: Creștinism
  4. Iocari serio
Carte

Iocari serio

Știință și artă în gândirea Renașterii

Autor(i): Ioan Petru Culianu
Editura: Polirom
Colecţia: Biblioteca Ioan Petru Culianu
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 224 (13x20 cm)
Preţ: 24,95 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Ioan Petru Culianu scrutează partea esoterică a Renașterii, Cabala creștină și mistica neoplatonică înflorite în Italia secolului al XV-lea, construcții speculative solidare cu științele oculte ale Evului Mediu.

Gândirii renascentiste îi este specifică o „cunoaștere fantasmatică“ pe care o pun în evidență tratatele de magie, astrologie sau filozofie analizate.

Grația și melancolia jocului intelectual, magic sau alchimic, îndelungata străduință a lui Ficino de a-și întoarce sufletul către Dumnezeu, cunoașterea lui geamănă cu iluminarea – toate au un relief unic în „Iocari serio“, studiu de istorie a ideilor religioase, dar și evocare simpatetică a figurilor din „teatrul de umbre“ al Florenței medicee.

A juca jocul lumii, ludus globi, iată poate cea mai potrivită expresie a proiectului filozofic al Renașterii; dar a-l juca serios, Iocari serio – cu vorbele lui Marsilio Ficino –, într-un fel bine cumpănit și chibzuit.

Jocul în Renaștere este o atitudine inițiatică, un simbol ambiguu, melancolic prin excelență, deopotrivă însă și exaltant. E folosit în general spre a indica stăpânirea unei discipline deosebit de dificile precum alchimia, sau Arta prin excelență, magia.

Nicolaus Cusanus îl introduce într-un sistem pedagogic și exegetic tipic creștin, în vreme ce Ficino îl aplică mai ales studiului însuși al filozofiei, care este o doctrină pătimită, pentru că este trăită…

Ioan Petru Culianu