0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Religie
  3. Cărți: Creștinism
  4. Iter in silvis. Vol. 2
Carte

Iter in silvis. Vol. 2

Gnoză și magie

Autor(i): Ioan Petru Culianu
Editura: Polirom
Colecţia: Biblioteca Ioan Petru Culianu
Anul apariţiei: 2013
Pagini: 400 (13x20 cm)
Preţ: 39,56 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Cartea „Iter în silvis. Vol. 2 – Gnoză și magie“ ilustrează liniile principale ale cercetărilor de istorie a religiilor întreprinse de Ioan Petru Culianu în perioada 1981-1986, pe când autorul era profesor la Universitatea din Groningen (Olanda).

Gnozele și experiențele extatice, dar și magia medievală și renascentistă sunt subiectele centrale ale scrierilor incluse în „Iter în silvis. Vol. 2“.

Dacă, investigând universul gnozelor, Culianu se încadrează într-o direcție de studiu ilustrată de profesorul său Ugo Bianchi, de savanți ca Gilles Quispel sau Hans Jonas, în scrutarea Renașterii ascunse el se alătură cercetărilor novatoare ale lui D.P. Walker sau Frances A. Yates.

În primul rând, în „Iter în silvis. Vol. 2“, Culianu avansează ipoteza că gnozele antice mediteraneene provin din transformarea diteismului iudaic în plin dualism după căderea Templului din Ierusalim, în 70 p.C.

Această concluzie va constitui una dintre contribuțiile majore ale lui Culianu la școală italiană de studiu al religiilor dualiste antice, patronată de Ugo Bianchi, alături de volumul despre Hans Jonas și de cele dedicate gnozelor apusene.

În al doilea rând, în „Iter în silvis. Vol. 2“ Culianu analizează în detaliu textele magiei renascentiste ale lui Marsilio Ficino și Giordano Bruno, ale abatelui Trithemius și ale lui Cornelius Agrippa, prezentând, precum un antropolog al fantasmelor Renașterii, elementele de bază ale operațiilor fantastice și maniera în care acestea sunt întrebuințate în artele magice, ca și contextele istorice care au permis dezvoltarea acestor arte, pe de o parte, și cele care au dus la dispariția lor, pe de altă parte.