0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Diverse
  3. Ce a văzut câinele
Carte

Ce a văzut câinele

Și alte aventuri

Autor(i): Malcolm Gladwell
Editura: Publica
Colecţia: Brand Minds
Anul apariţiei: 2012
Pagini: 456 (14x20 cm)
Preţ: 52,98 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Poveștile ce alcătuiesc cartea „Ce a văzut câinele“ provin din paginile publicației New Yorker, la care scriu începând cu anul 1996.

Din multitudinea de articole publicate de atunci încoace, acestea îmi sunt cele mai dragi. Le-am grupat în trei categorii. Prima secțiune e dedicată personalităților obsesive și celor pe care-mi place să-i numesc genii minore (nu de talia unora ca Einstein, Winston Churchill, Nelson Mandela și alți arhitecți ai lumii în care trăim, ci alții mai modești, precum Ron Popeil, care vindea Chop-O-Matic, sau Shirley Polykoff, celebră pentru întrebarea: „A făcut-o sau n-a făcut-o? Numai coafeza ei știe cu siguranță“).

A doua secțiune se țese în jurul teoriilor și modurilor în care ne organizăm experiențele pe care le trăim. Cum ar trebui să abordăm problema oamenilor fără adăpost, scandalurile financiare sau un dezastru de tipul prăbușirii navetei Challenger?

A treia secțiune analizează intuițiile pe care le avem în legătură cu semenii noștri. De unde știm că cineva e rău intenționat, deștept sau capabil să facă un anume lucru foarte bine?

După cum veți observa, sunt sceptic în privința acurateții unor astfel de judecăți.

Malcolm Gladwell e un scriitor cu numeroase înzestrări. Flerul său pentru poveștile mai puțin cunoscute și încă neistorisite îl vor face pe cititor să mormăie: „Măi să fie, nu știam!“ Evită temele uzate, morala ieftină și înțelepciunea convențională, încurajând cititorul să regândească totul, într-o lumină diferită. Unele capitole sunt adevărate capodopere ale artei eseului.

Steven Pinker, New York Times Book Review

Talentul de povestitor și fin observator al lui Malcolm Gladwell conferă eseurilor sale o fascinație irezistibilă. Cheia popularității de care se bucură autorul este tonul pe care-l folosește. Nu se prezintă niciodată ca un expert dispus să le împărtășească norocoșilor cititori câte ceva din vastele sale cunoștințe. În schimb, este perceput de public drept un „om obișnuit“, care gândește mai mult și pentru mai multă vreme, decât restul.

Edward King, Sunday Times

Scriitura lui Gladwell trădează calitățile unui excelent eseist. Omul e volubil, perspicace, neastâmpărat și sociabil. Citindu-i cartea, ai impresia că stai de vorbă, la gura sobei, cu o persoană extrem de inteligentă. Ne pune la îndoială ideile preconcepute și nu acceptă nimic fără o temeinică investigație într-o gamă variată de subiecte.

Philip Womack, Daily Telegraph