0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Diverse
  3. Ce-ţi pasă ţie de părerile altora?
Carte

Ce-ţi pasă ţie de părerile altora?

Ce-ţi pasă ţie de părerile altora?. Editura Publica
CumpărDetalii carte

Alte aventuri ale unui personaj ciudat aşa cum i-au fost povestite lui Ralph Leighton

Autor(i): Richard P. Feynman, Ralph Leighton
Editura: Publica
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 296 (14x20 cm)
Preţ: 37,57 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Aproximativ jumătate dintre aceste 21 de scurte eseuri colocviale tratează participarea directă a lui Feynman la ancheta întreprinsă după dezastrul navetei spaţiale Challenger.

El se distribuie în rolul unui detectiv îndrăzneţ şi, relatând la persoana întâi singular, ne lasă mereu să surprindem lucrurile importante pe care el le are de spus despre siguranţa zborului şi lipsa de comunicare din interiorul NASA.

O anexă prezintă alarmantele sale observaţii tehnice despre fiabilitatea navetei sau despre lipsa ei.

Celelalte povestiri sunt, în cea mai mare parte, o colecţie indistinctă de conferinţe internaţionale, condimentate cu mici anecdote.

Dar două eseuri ating autentice profunzimi emoţionale: omagiul adus tatălui său, care l-a învăţat să cultive un sentiment de mirare, şi relatarea poveştii sale de iubire cu prima lui soţie (care a murit).

În această miscelanee postumă, fizicianul teoretician Feynman ne înfăţişează sporadic şi spiritul său aventuros, care i-a captivat pe cititorii cărţii Surely, You Must Be Joking, Mr. Feynman!

Publishers Weekly

Unul dintre cei mai mari fizicieni din secolul XX, Richard Feynman, avea o nepotolită sete de aventură şi un talent fără pereche de a spune poveştile din viaţa lui. „Ce-ţi pasă ţie de părerile altora?“ este ultima moştenire literară a lui Feynman, redactată împreună cu prietenul şi colegul său percuţionist, Ralph Leighton.

Printre numeroasele lui istorisiri – unele amuzante, altele profund emoţionante – o cunoaştem pe prima soţie a lui Feynman, Arlene, care l-a învăţat misterul ireductibil al iubirii pe când se stingea într-un pat de spital, în timp ce el lucra în apropiere la fabricarea bombei atomice, în Los Alamos.

Ni se mai oferă, de asemenea, o fascinantă relatare a anchetei desfăşurate după explozia navetei spaţiale Challenger din 1986 şi retrăim momentul în care Feynman a dezvăluit cauza dezastrului printr-un experiment elegant: scufundând un inel de cauciuc într-un pahar cu apă de la gheaţă şi scoţându-l apoi, deformat.

New York Book Review

Glasul lui Feynman îşi face auzit ecoul aspru şi direct în aceste pagini.

James Gleick, autorul cărţii „Isaac Newton“