0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Ştiinţă
  3. Cărţi: Economie
  4. Cine i-a gătit cina lui Adam Smith?
Carte

Cine i-a gătit cina lui Adam Smith?

Cine i-a gătit cina lui Adam Smith?. Editura Publica
CumpărDetalii carte

O poveste despre femei şi economie

Autor(i): Katrine Marçal,
Editura: Publica
Colecţia: Co-lecţia de economie
Anul apariţiei: 2016
Pagini: 248 (20x14 cm)
Preţ: 39,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

„Nu ne aşteptăm să avem parte de cina noastră prin bunăvoinţa măcelarului, a berarului sau a brutarului, ci graţie faptului că aceştia îşi urmăresc propriul interes.“

Atunci când a scris că toate acţiunile noastre izvorăsc din interesul egoist şi că lumea se învârte animată de câştigul financiar, Adam Smith i-a dat viaţă „omului economic“. Egoist şi cinic, omul economic ne-a dominat de atunci încoace gândirea, iar influenţa lui s-a răspândit din domeniul pieţei până la modul în care facem cumpărături, muncim şi iubim.

Şi totuşi, în fiecare seară, mama lui Adam Smith avea grijă să-i pună pe masă cina, nu mânată de interesul egoist, ci de iubire.

În prezent, teoria noastră economică se axează pe interesul egoist şi exclude toate celelalte motivaţii. Nesocoteşte munca neplătită a femeilor care îşi cresc copiii, le poartă de grijă celor care au nevoie de asistenţă, fac curat şi gătesc. Insistă că dacă femeile sunt plătite mai puţin, atunci asta se explică prin faptul că munca lor valorează mai puţin – cum ar putea să fie altfel?

Teoria economică ne-a spus o poveste despre modul în care funcţionează lumea şi noi am înghiţit-o pe de-a-ntregul. A venit vremea să schimbăm povestea.

În această curajoasă zugrăvire a dezordinii în care ne aflăm, Katrine Marçal atacă cel mai mare mit al epocii noastre şi ne invită să-l alungăm pe omul economic o dată pentru totdeauna.

Katrine Marçal ne prezintă o convingătoare critică a „omului economic“, pe care ni-l dezvăluie aşa cum este cu adevărat – o ficţiune. Această carte erudită, furioasă şi eminamente uşor de citit îi va face pe foarte mulţi economişti să-şi caute o ascunzătoare.

Philip Roscoe, autorul cărţii „I Spend, Therefore I Am“

Incisivă şi spirituală, „Cine i-a gătit cina lui Adam Smith?“ caută să restaureze un sentiment de omenie, de empatie şi de grijă în imaginea noastră despre economie şi relaţiile dintre sexe. Cartea lui Katrine Marçal este instructivă, incisivă şi amuzantă: omul economic şi-a găsit perechea.

Nina Power, autoarea cărţii „One Dimensional Woman“

Aceasta este o viziune total diferită - şi feministă - a teoriei economice.

Will Hutton

Katrine Marçal ne convinge cu farmecul unor calităţi remarcabile, rar de găsit în una şi aceeaşi persoană: documentare solidă în istoria doctrinelor economice, forţă analitică, umor acid, scriitură alertă şi neconvenţională, curajul de a spune lucrurilor pe nume şi de a-şi asuma propunerea unor soluţii de schimbare a lumii noastre într-una mai bună şi mai echitabilă.

UniCredit Bank