0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Știință
  3. Cărți: Economie
  4. Spirite animale
Carte

Spirite animale

Spirite animale. Editura Publica

Despre felul în care psihologia umană influențează economia și ce înseamnă asta pentru capitalismul global

Autor(i): George A. Akerlof, Robert J. Shiller
Editura: Publica
Colecţia: Co-lecția de economie
Anul apariţiei: 2010
Pagini: 252 (14x20 cm)
Preţ: 62,61 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Criza financiară globală ne-a demonstrat dureros de clar că forțe psihologice puternice periclitează azi bunăstarea națiunilor. De la credința oarbă în creșterea permanentă a prețurilor locuințelor la prăbușirea încrederii în piețele de capital, „spiritele animale“ determină evenimentele financiare din întreaga lume.

Akerlof și Shiller reafirmă necesitatea rolului activ al guvernului în elaborarea politicilor economice, recuperând ideea de „spirite animale“, sintagmă folosită de J.M. Keynes pentru a descrie perspectivele sumbre și disperarea care au condus la Marea Criză și la schimbarea psihologică ce a însoțit redresarea.

Ca și Keynes, Akerlof și Shiller consideră că, pentru a stăpâni aceste forțe primordiale, este necesar un sprijin guvernamental ferm – soluția, din punctul lor de vedere, nu este ca piețele să fie lăsate să funcționeze pur și simplu.

„Spirite Animale“ cartografiază impasul financiar al lumii de azi. Citiți această hartă și învățați cum pot canaliza liderii „spiritele animale“ – forțele puternice ale psihologiei umane care s-au dezlănțuit, conducând la această criză majoră.

Această carte este un „îndreptar“ extrem de necesar. „Spirite Animale“ reprezintă o contribuție importantă, poate chiar decisivă, într-o perioadă de criză a teoriei macroeconomice.

Robert M. Solow, laureat al Premiului Nobel pentru Economie

Akerlof și Shiller pledează pentru „ce se vede acum“, și nu pentru „ce s-a crezut până acum“. Nu expediază aparenta iraționalitate a comportamentului uman, ci spun că e nevoie să fie înțeleasă și să se țină cont de ea atunci când sunt formulate politicile economice. […] Mesajul cărții lor este că ar trebui să recunoaștem importanța acestor forțe iraționale, în loc să ni le ascundem.

Matthew Yglesias, The National

„Spirite Animale“ este un apel puternic, serios și convingător pentru o reevaluare fundamentală a principiilor economice. Ea prezintă un mod nou și viu de înțelegere a fenomenelor economice importante pe care teoria economică standard nu a reușit să le explice în mod convingător. „Spirite Animale“ ar trebui să pună în mișcare o revoluție intelectuală care va schimba modul cum ne imaginăm crizele economice, șomajul, sărăcia, crizele financiare, fluctuațiile de pe piața imobiliară și multe altele.

Dennis J. Snower, președintele Kiel Institute for the World Economy

George Akerlof și Robert Shiller arată în „Spirite Animale“ că haosul care a cuprins economia mondială nu a venit din senin. Această carte marchează mult-așteptata întâlnire dintre psihologie și economie. […] Cartea lor este, probabil, prima explorare macroeconomică a acestui subiect, accesibilă și specialiștilor, și celor fără pregătire strict economică.

Mint

Akerlof și Shiller sunt primii care încearcă să elaboreze o teorie economică la zi. O intenție – și o carte – care va fi un reper.

Louis Uchitelle, New York Times Book Review