0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Ştiinţă
  3. Cărţi: Economie
  4. Spirite animale
Carte

Spirite animale

Spirite animale. Editura Publica
CumpărDetalii carte

Despre felul în care psihologia umană influenţează economia şi ce înseamnă asta pentru capitalismul global

Autor(i): George A. Akerlof, Robert J. Shiller
Editura: Publica
Colecţia: Co-lecţia de economie
Anul apariţiei: 2010
Pagini: 252 (14x20 cm)
Preţ: 62,61 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Criza financiară globală ne-a demonstrat dureros de clar că forţe psihologice puternice periclitează azi bunăstarea naţiunilor. De la credinţa oarbă în creşterea permanentă a preţurilor locuinţelor la prăbuşirea încrederii în pieţele de capital, „spiritele animale“ determină evenimentele financiare din întreaga lume.

Akerlof şi Shiller reafirmă necesitatea rolului activ al guvernului în elaborarea politicilor economice, recuperând ideea de „spirite animale“, sintagmă folosită de J.M. Keynes pentru a descrie perspectivele sumbre şi disperarea care au condus la Marea Criză şi la schimbarea psihologică ce a însoţit redresarea.

Ca şi Keynes, Akerlof şi Shiller consideră că, pentru a stăpâni aceste forţe primordiale, este necesar un sprijin guvernamental ferm – soluţia, din punctul lor de vedere, nu este ca pieţele să fie lăsate să funcţioneze pur şi simplu.

„Spirite Animale“ cartografiază impasul financiar al lumii de azi. Citiţi această hartă şi învăţaţi cum pot canaliza liderii „spiritele animale“ – forţele puternice ale psihologiei umane care s-au dezlănţuit, conducând la această criză majoră.

Această carte este un „îndreptar“ extrem de necesar. „Spirite Animale“ reprezintă o contribuţie importantă, poate chiar decisivă, într-o perioadă de criză a teoriei macroeconomice.

Robert M. Solow, laureat al Premiului Nobel pentru Economie

Akerlof şi Shiller pledează pentru „ce se vede acum“, şi nu pentru „ce s-a crezut până acum“. Nu expediază aparenta iraţionalitate a comportamentului uman, ci spun că e nevoie să fie înţeleasă şi să se ţină cont de ea atunci când sunt formulate politicile economice. […] Mesajul cărţii lor este că ar trebui să recunoaştem importanţa acestor forţe iraţionale, în loc să ni le ascundem.

Matthew Yglesias, The National

„Spirite Animale“ este un apel puternic, serios şi convingător pentru o reevaluare fundamentală a principiilor economice. Ea prezintă un mod nou şi viu de înţelegere a fenomenelor economice importante pe care teoria economică standard nu a reuşit să le explice în mod convingător. „Spirite Animale“ ar trebui să pună în mişcare o revoluţie intelectuală care va schimba modul cum ne imaginăm crizele economice, şomajul, sărăcia, crizele financiare, fluctuaţiile de pe piaţa imobiliară şi multe altele.

Dennis J. Snower, preşedintele Kiel Institute for the World Economy

George Akerlof şi Robert Shiller arată în „Spirite Animale“ că haosul care a cuprins economia mondială nu a venit din senin. Această carte marchează mult-aşteptata întâlnire dintre psihologie şi economie. […] Cartea lor este, probabil, prima explorare macroeconomică a acestui subiect, accesibilă şi specialiştilor, şi celor fără pregătire strict economică.

Mint

Akerlof şi Shiller sunt primii care încearcă să elaboreze o teorie economică la zi. O intenţie – şi o carte – care va fi un reper.

Louis Uchitelle, New York Times Book Review