0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Politică
  3. Un veac de sinceritate
Carte

Un veac de sinceritate

Recuperarea memoriei pierdute a economiei românești 1918-2018

Autor(i): Liviu Voinea
Editura: Publica
Colecţia: Co-lecția de economie
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 174 (14x21 cm)
Preţ: 39,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Lucrarea de față, elaborată de un colectiv de specialiști condus de profesorul universitar Liviu Voinea, Viceguvernator al Băncii Naționale, recuperează pentru memoria colectivă izvoarele fundamentale cu indicatorii economici de bază ai economiei românești valabili pentru secolul trecut de la Marea Unire.

Aceste surse esențiale, dincolo de relativismul lor, se constituie în serii de date absolut necesare interpretării corecte a evoluției economice a țării.

Conform unei teorii lansate cu peste o sută de ani în urmă de marele istoric A.D. Xenopol, faptele istorice decurg unele din altele și, prin legăturile cauzale dintre ele, se înlănțuie în „serii istorice“, ceea ce constituie esența conținutului și derulării existenței umanității.

Cartea aceasta nu ne obligă să acceptăm teoria istoriei preconizată de gânditorul român, dar ne îndeamnă să scriem istoria economică în cunoștință de cauză, ghidându-ne după mărturiile concrete păstrate.

Meritul demersului constă nu numai în ineditul său, ci și în temeinicia ideii de a porni de la documente pentru judecățile de valoare făcute în legătură cu economia României, ceea ce poate să înscrie istoria economiei românești pe făgașul istoriei economiei europene și universale.

Prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române

Această carte importantă a Viceguvernatorului Voinea pune evoluția economiei românești în perspectivă istorică. Prezentarea pentru prima dată a seriilor de timp de 100 de ani, va permite tuturor celor interesați să înțeleagă mai bine economia României și să învețe din lecțiile trecutului.

Anthony De Lannoy, Director Executiv, Fondul Monetar Internațional

Liviu Voinea a umplut cu migală golurile din istoria economică a României de după 1918. Munca sa îi va ajuta pe români să vadă mai clar calea de urmat și să evite capcana venitului mediu în care au căzut atâtea națiuni promițătoare.

Indermit Gill, profesor la Duke University și coautor al conceptului „capcana venitului mediu“

Această lucrare este de importanță uriașă pentru economiști și istorici, dar și pentru înțelegerea colectivă a modului în care s-a dezvoltat economic România în diferite perioade politice. Viitorii decidenți politici ar face bine să citească această carte!

Jeroen Dijsselbloem, fost Președinte al Eurogrupului (2013-2018), fost Ministru de Finanțe al Olandei (2012-2017)