0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Educație
  3. Mesaj către tineri
Carte

Mesaj către tineri

Mesaj către tineri. Editura Curtea Veche
Cumpăr

Redescoperiți literatura!

Autor(i): Alex Ștefănescu,
Editura: Curtea Veche
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 128 (13x20 cm)
Preţ: 29,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Această carte reprezintă o ultimă încercare a mea de a trezi interesul tinerilor pentru literatură. Sunt prea în vârstă ca să mai fac și alte încercări.

Paginile care urmează pot fi citite, așadar, ca un mesaj patetic, dar și ca un testament literar. Dacă nu vor convinge instantaneu, poate vor avea ecou ulterior, când eu nu voi mai fi.

Când eram copil și am descoperit literatura, mi s-a părut ceva atât de frumos, încât am hotărât, cu un egoism ingenuu, să nu mai vorbesc nimănui de existența ei. Voiam ca literatura să rămână numai a mea.

Odată cu trecerea anilor, am ajuns, dimpotrivă, să doresc ca toată lumea să se bucure de frumusețea literaturii. Cum să te uiți la o auroră boreală, fără să-i chemi și pe alții s-o vadă?

Cine mai are nevoie azi de literatură?

Îi vedem pe semenii noștri agitându se sau distrându-se de dimineața până seara, fără să li se facă sete sau foame de texte literare. Trec, cei mai mulți, absenți pe lângă vitrinele librăriilor. Nu au cărți în casă. Și nu știu numele niciunui scriitor, cu excepția, poate, a lui Eminescu, în legătură cu care își aduc aminte doar că scria versuri și că a murit nebun.

Discută despre prețuri, despre starea vremii, despre filme sau meciuri de fotbal, dar aproape niciodată despre cărți. Întrebarea revine obsesiv: cine mai are nevoie azi de literatură?

Iată și răspunsul: toți avem nevoie de literatură, dar nu știm că avem nevoie.

Alex. Ștefănescu este unul dintre puținii critici literari care iubesc literatura.

Mircea Dinescu