0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Filozofie
  3. Povestea filosofiei
Carte

Povestea filosofiei

Povestea filosofiei. Editura Herald
Cumpăr

Viețile și ideile celor mai importanți filosofi occidentali

Autor(i): Will Durant
Editura: Herald
Colecţia: Cultură și civilizație
Anul apariţiei: 2019
Pagini: 528 (13x20 cm)
Preţ: 59,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Această carte nu este o istorie completă a filosofiei. Este o încercare de a umaniza cunoașterea centrând povestea gândirii speculative în jurul unor personalități dominante. Unele figuri mai puțin importante au fost omise pentru a avea la dispoziție mai mult spațiu pentru cele alese. Astfel se explică absența semi-legendarilor presocratici, a stoicilor, epicureicilor, scolasticilor și a epistemologilor. Autorul crede că epistemologia a acaparat filosofia modernă și, în linii mari, a distrus-o; spera că, la un moment dat, studiul procesului cunoașterii să devină ocupația științei și a psihologiei, iar filosofia să redevină înțeleasă ca interpretarea sintetică a întregii experiențe mai degrabă decât o descriere analitică a modului și procesului experienței înseși.

În mijlocul științelor încununate și devenite importante ca nicicând altcândva, în fiecare zi apar noi religii, iar vechile superstiții și-au recăpătat terenul pe care-l pierduseră. Omul comun s-a trezit forțat să aleagă între o preoțime științifică, murmurând un pesimism ininteligibil, și o alta teologică, murmurând speranțe de necrezut. În această situație, funcția profesorului tradițional a devenit clară: aceea de a media între specialist și restul lumii, aceea de a învăța limba specialistului – așa cum specialistul a învățat limba naturii, pentru se debarasa de barierele care există între cunoaștere și nevoie – și de a găsi pentru noile adevăruri cuvinte cunoscute, pe care oricine să le poată înțelege.

Povestea a încercat să se facă mai plăcută asezonându-se cu ceva umor, nu atât pentru că înțelepciunea nu e înțeleaptă dacă alungă veselia, ci și pentru că un strop de umor, născându-se dintr-o privire în perspectivă, este o rudă mai apropiată cu filosofia; fiecare este sufletul celeilalte. Dar acest lucru le-a părut insuportabil cărturarilor; nimic nu pare a-i jigni mai rău decât o carte care zâmbește. Reputația de a avea umor este distrugătoare pentru filosofi și politicieni; Germania nu i-a putut ierta lui Schopenhauer povestea lui Unzelmann și numai francezii au fost în stare să recunoască profunzimea din spatele spiritului și sclipirilor lui Voltaire.