0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Filozofie
  3. Povestea filosofiei
Carte

Povestea filosofiei

Povestea filosofiei. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Vieţile şi ideile celor mai importanţi filosofi occidentali

Autor(i): Will Durant
Editura: Herald
Colecţia: Cultură şi civilizaţie
Anul apariţiei: 2019
Pagini: 528 (13x20 cm)
Preţ: 59,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Această carte nu este o istorie completă a filosofiei. Este o încercare de a umaniza cunoaşterea centrând povestea gândirii speculative în jurul unor personalităţi dominante. Unele figuri mai puţin importante au fost omise pentru a avea la dispoziţie mai mult spaţiu pentru cele alese. Astfel se explică absenţa semi-legendarilor presocratici, a stoicilor, epicureicilor, scolasticilor şi a epistemologilor. Autorul crede că epistemologia a acaparat filosofia modernă şi, în linii mari, a distrus-o; spera că, la un moment dat, studiul procesului cunoaşterii să devină ocupaţia ştiinţei şi a psihologiei, iar filosofia să redevină înţeleasă ca interpretarea sintetică a întregii experienţe mai degrabă decât o descriere analitică a modului şi procesului experienţei înseşi.

În mijlocul ştiinţelor încununate şi devenite importante ca nicicând altcândva, în fiecare zi apar noi religii, iar vechile superstiţii şi-au recăpătat terenul pe care-l pierduseră. Omul comun s-a trezit forţat să aleagă între o preoţime ştiinţifică, murmurând un pesimism ininteligibil, şi o alta teologică, murmurând speranţe de necrezut. În această situaţie, funcţia profesorului tradiţional a devenit clară: aceea de a media între specialist şi restul lumii, aceea de a învăţa limba specialistului – aşa cum specialistul a învăţat limba naturii, pentru se debarasa de barierele care există între cunoaştere şi nevoie – şi de a găsi pentru noile adevăruri cuvinte cunoscute, pe care oricine să le poată înţelege.

Povestea a încercat să se facă mai plăcută asezonându-se cu ceva umor, nu atât pentru că înţelepciunea nu e înţeleaptă dacă alungă veselia, ci şi pentru că un strop de umor, născându-se dintr-o privire în perspectivă, este o rudă mai apropiată cu filosofia; fiecare este sufletul celeilalte. Dar acest lucru le-a părut insuportabil cărturarilor; nimic nu pare a-i jigni mai rău decât o carte care zâmbeşte. Reputaţia de a avea umor este distrugătoare pentru filosofi şi politicieni; Germania nu i-a putut ierta lui Schopenhauer povestea lui Unzelmann şi numai francezii au fost în stare să recunoască profunzimea din spatele spiritului şi sclipirilor lui Voltaire.