0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărți: Filozofie
 3. Voința de a crede
Carte

Voința de a crede

Voința de a crede. Editura Herald
Cumpăr

și alte eseuri filosofice

Autor(i): William James
Editura: Herald
Colecţia: Cogito
Anul apariţiei: 2011
Pagini: 240 (14x21 cm)
Preţ: 26,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Această carte cuprinde cinci prelegeri ținute de William James pe o serie de teme umane fundamentale: credința, sinuciderea, raționalitatea, filosofia, conștiința și nemurirea.

Toate aceste subiecte reprezintă elemente definitorii ale activității și gândirii umane în raport cu sine însăși și cu lumea care o înconjoară.

Perspectiva adoptată de James în studiul acestor dimensiuni ale existenței umane este atât științifică cât și filosofică, filosoful american îmbinând cele două metode cu o abilitate și o ingeniozitate inconfundabile.

Poate că cel mai tonic aspect din filosofia lui James este perspectiva sa despre ce este și ce înseamnă cu adevărat filosofia. Lucrarea sa, Pragmatism, începe în mod tipic cu un citat din Chesterton, care declară că „cel mai important și practic lucru la un om este în continuare perspectiva sa despre univers… Considerăm că întrebarea nu este dacă teoria cosmosului afectează lucrurile, ci dacă, pe termen lung, le afectează altceva“. Iar James susține paradoxul sau cu explicația: „Filosofia care este atât de importantă în fiecare dintre noi nu e o chestiune tehnică, ci este sentimentul mai mult sau mai puțin conștient al sensului sincer și adânc al vieții. Este doar parțial dobândită din cărți; reprezintă modul nostru individual de a vedea și de a simți întreaga solicitare a cosmosului“.

Aceste cuvinte pun în discuție concepția filosofică considerată sacră de marea majoritate a filosofilor profesioniști, care ar socoti subiectul lor degradat de orice condescendentă față de motivul uman.

Aceștia ar putea vorbi în tonuri întrucâtva incerte despre poziția rezervată eticii, dar, în ceea ce privește logica și metafizica, ei susțin cu o mare demnitate și siguranță că țelul nostru este pur impersonal și „obiectiv“, și că nu are nimic de‑a face cu viziunea personală sau chiar și cu „paliativele practice“ ale științei umane.

James i‑a deranjat pe unii și i‑a atras pe ceilalți tocmai pentru că a venit cu ideea inovatoare de a refuza să trateze filosofia ca pe un amuzament nefolositor sau ca pe o „gimnastică intelectuală“, și a cerut în schimb să se întocmească o legătură rațională între „teoriile“ susținute de filosofii profesioniști în amfiteatre și credințele în funcție de care ființele umane trăiesc în lume.

Dar această nouă perspectivă asupra scopului filosofiei presupune și reflectă o radicală schimbare de atitudine față de faptele psihologiei. James a pătruns pe un teren complet nou prin refuzul său de a accepta dilema preliminară conform căreia pentru a înțelege viața spiritului trebuie ca aceasta să fie redusă fie la un sistem de categorii intelectuale, fie la un set de principii mecanice.

Cuprinsul cărţii: „Voința de a crede“

 • Filosofia lui William James: o introducere
 • Voința de a crede
 • Merită trăită viața?
 • Sentimentul raționalității
 • Există „conștiință“?
 • Nemurirea omului
 • Bibliografie selectivă
 • Index