0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Religie
  3. Cărţi: Hinduism
  4. Periya Puranam
Carte

Periya Puranam

Periya Puranam. Editura Vidia
CumpărDetalii carte

Din vieţile a 63 de sfinţi shivaiţi

Autor(i): Sekkizhar
Editura: Vidia
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 416 (13x20 cm)
Preţ: 45,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

„Periya Puranam“ este o operă poetică tamilă clasică, în care marele poet şi sfânt Sekkizhar descrie vieţile a 63 de sfinţi shivaiţi provenind din caste diferite, de vârste şi ocupaţii diferite, dar având în comun dedicarea cu ardoare a vieţilor lor lipsite de egoism serviciului de venerare a lui Shiva.

Sekkizhar a efectuat o asiduă activitate de cercetare şi documentare, vizitând temple şi locuri sfinte, studiind inscripţii, adunând noi date despre sfinţii shivaiţi. La acestea s-au adăugat harul său poetic şi inspiraţia, Shiva Nataraja însuşi „compunând“ prima strofă din ceea ce urma să devină „Periya Puranam“.

Această scriere a avut o mare influenţă asupra tradiţiei devoţionale a shivaismului în India de Sud, fiind considerată a 5-a Veda.

Sri Ramana Maharshi, pe când avea 16 ani, a citit cartea „Periya Puranam“ şi impactul asupra tânărului Venkataraman de atunci a fost hotărâtor în „drumul“ pe care acesta urma să-l parcurgă, devenind apoi cunoscut ca Înţeleptul de la Arunāchala.

În cadrul dialogurilor cu vizitatorii care veneau să-i solicite îndrumarea spirituală pe calea dificilă a cunoaşterii de sine, Sri Ramana Maharshi a făcut referiri în răspunsurile sale la întâmplările surprinzătoare din vieţile sfinţilor Nayanars descrise cu măiestrie de Sekkizhar.