0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărţi: Religie
 3. Cărţi: Islam
 4. Omul universal
Carte

Omul universal

Omul universal. Editura Herald
Detalii carte

Islamul şi funcţiunea lui Rene Guenon

Autor(i): Mihail (Michel) Vâlsan,
Editura: Herald
Colecţia: Philosophia Perenis
Anul apariţiei: 2010
Pagini: 224 (13x22 cm)
Preţ: 26,50 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Mulţi au fost miraţi când au aflat că Rene Guenon a fost musulman.

În cărţile sale nimic nu indică un atare ataşament tradiţional, precum şi locul pe care islamul îl ocupă în opera sa, în comparaţie cu cel al hinduismului şi al taoismului, un loc destul de restrâns, în pofida frecventelor referiri la metafizica şi esoterismul islamic.

Astfel că unii s-au întrebat dacă ar putea exista un acord între perspectiva sa doctrinară şi poziţia sa tradiţională personală. Alţii au mers până la a considera că învăţătura sa metafizică şi intelectuală nu ar putea fi considerată compatibilă cu doctrina islamică.

Există, de asemenea, o problemă în privinţa ortodoxiei islamice a operei lui Rene Guenon şi o alta referitoare la raportul dintre poziţia sa tradiţională personală cu funcţiunea doctrinară generală… Astfel că noi credem util să facem câteva precizări şi puneri la punct.

În fata devierilor şi profanărilor lumii moderne, a apărut în Occident, acum aproape un secol, o acţiune de redresare la îndemnul şi iniţiativa lui Rene Guenon.

Ea a avut ecou în România şi a stârnit un interes profund care s-a manifestat foarte curând, mai ales prin colaborarea lui Vasile Lovinescu la revista Etudes Traditionnelles al cărei inspirator era Rene Guenon; aici a publicat din scrierile sale sub numele de Geticus.

Totuşi, rolul acestui precursor, deşi remarcabil, nu poate fi comparat cu acela al altui român, Mihail Vâlsan, care a condus revista din 1961 până la moartea sa survenită în 1974. Cu toate că a publicat destul de puţin, acest maestru poate fi considerat pe bună dreptate ca fiind continuatorul ales şi calificat al operei guenoniene.

Din acest punct de vedere, figura Triunghiului Androginului, prezentată şi comentată în partea a VII şi a VIII a prezenţei cărţi, reţine atenţia în mod special şi pe bună dreptate.

Transmisă lui Mihail Vâlsan de către Rene Guenon pe parcursul schimbului epistolar intermitent dintre 1940 şi 1945, ea constituie în realitate o investitură şi ne arată în mod clar direcţia pe care trebuie să o urmeze această acţiune de redresare.

Ca maestru spiritual, Michel Vâlsan este cunoscut în Islam ca Shaykh Mustafa Abd al-Aziz. Fundamentele direcţiei sale spirituale se află în opera maestrului suprem al esoterismului islamic, Shaykh al-Akbar Muhy-d-din Ibn Arabi, a cărei cunoaştere intimă şi directă o avea.

Shaykh Mustafa este recunoscut ca fondator al studiilor akbariene în Occident, dar nu această calitate explică alegerea textelor prezente aici. Ar fi mai potrivit să se pună mai degrabă în lumină legătura indisolubilă ce uneşte învăţătura „servitorului Adevărului“ unic şi universal care a fost Rene Guenon cu doctrina lui Ibn Arabi, din care provine în mod esenţial şi la care, în ultimă instanţă, aceasta conduce.

Prezenta publicare este binevenită şi prielnică, căci ea face accesibilă în limba sa maternă opera decisivă a aceluia care a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai mari maeştri contemporani ai esoterismului islamic.

Cuprinsul cărţii: „Omul universal“

 • Cuvânt înainte de Abd ar-Razzaq Yahya (Charles-Andre Gilis)
 • Islamul şi funcţiunea lui Rene Guenon
 • Opera lui Rene Guenon în Orient
 • Despre Shaykhul Al-`Alawi (1869 - 1934)
 • Referinţe islamice despre „simbolismul crucii“
 • Ştiinţa Christică
 • Cufărul lui Heraclius şi tradiţia „tabut“ Adamică
 • Un simbol ideografic al Omului Universal
 • Triunghiul Androginului
 • Investitura Shaykh-ului Al-Akbar în Aentrul Suprem
 • Mihail Vâlsan: nota bio-bibliografică de Teodoru Ghiondea