0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Istorie ascunsă
  3. Limba română, naşterea şi falsurile istorice
Carte

Limba română, naşterea şi falsurile istorice

Limba română, naşterea şi falsurile istorice. Editura Uranus
CumpărDetalii carte

Taina formării cuvintelor; Recuperarea originilor reale

Autor(i): Lucian G. Costi
Editura: Uranus
Anul apariţiei: 2016
Pagini: 852 (17x24 cm)
Preţ: 75,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

„Limba română, naşterea şi falsurile istorice – Taina formării cuvintelor; Recuperarea originilor reale“ este cartea unui intelectual român revoltat de falsurile pe care este aşezată istoria şi limba naţională fabricate de cine ştie cine de-a lungul a două milenii, dar consimţite de autorităţile române de ieri şi de azi.

Omul se numeşte Lucian Costi, este arhitect şi trăieşte de peste treizeci de ani dincolo de ocean şi faţă de ce vede că se întâmplă cu istoria şi limba patriei sale, a ajuns în acea stare de impas când nu mai poţi suporta şi-ţi spui: ajunge, de aici încolo nu se mai poate!

Cred că nu greşesc dacă situez la acest nivel gradul de revoltă şi disperare care l-au determinat să scrie această carte care este, în esenţă, un adevărat manifest insurecţional.

Nu cunoaştem încă în istoria noastră sau, mai exact, în literatura istoric-lingvistică un caz similar.

Nu avem de-a face doar cu o revoltă pur şi simplu, ci cu poziţionarea mult mai adâncă şi mai îndreptăţită a eruditului care spune: iată ce ni s-a luat!

În monumentala sa lucrare - 30 de capitole şi 854 de pagini în total -, Lucian Costi inventariază cu minuţie cuvinte, expresii, echipamente lingvistice, disecă cuvintele în aşa - numitele particule fundamentale de construcţie (PFC), stabileşte semnificaţiile originare ale acestora, precum şi principiile şi posibilităţile de asociere în cuvinte simple şi complexe, înţelesuri, metafore, subtilităţi, familii de cuvinte, abilitaţi de transfer semantic.

Din această amplă acţiune de decorticare se degajă stratul fals de grăuntele originar stabilindu-se în final originea reală a cuvântului examinat.

Instrumentele cu care operează arhitectul Lucian Costi aparţin unei multidisciplinarităţi ştiinţifice. Lingvistica, istoria, limbile vechi, algebra, statistica matematică, fizica, chimia, arhitectura şi nu în ultimul rând filosofia concură la alcătuirea unui eşafodaj teoretic complex şi bine consolidat.

În primul rând, argumentele sunt de natură lingvistică. Cuvântul este format din particule, fiecare din acestea poartă, uneori în funcţie de poziţia pe care o are în cuvânt, o încărcătură semantică şi funcţională diferită.

Caracterele morfo-sintactice pornesc de la particulă. Validarea cuvântului are loc abia după probe de încercare constând în compararea lui cu cuvinte similare morfologic în cadrul unui arsenal cuprinzând aproape 70 de limbi, mai vechi sau mai noi.