0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Istorie ascunsă
  3. Marea și civilizația
Carte

Marea și civilizația

O istorie maritimă a lumii

Autor(i): Lincoln Paine
Editura: Polirom
Colecţia: Historia
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 616 (16x24 cm)
Preţ: 62,57 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

De la primele incursiuni din Africa și Eurasia spre Australia și cele două Americi, marea a jucat un rol crucial în istoria lumii.

Străbătând oceanele și fluviile, oamenii au intrat în contact unii cu alții. Mărfurile, limbile, religiile și chiar culturile s-au răspândit pe calea apelor.

Comerțul maritim a dus la înflorirea marilor civilizații ale Egiptului antic, Mesopotamiei, Feniciei și Greciei. Peste secole, țări ca Marea Britanie, Olanda sau Spania au îmbunătățit tehnicile de construire a vaselor și au întemeiat colonii, stabilind noi rute comerciale care le-au asigurat prosperitatea. Comerțul și războaiele purtate pe mare au dus la schimbări demografice, culturale și politice care au culminat cu globalizarea de după Războiul Rece.

Aceasta fascinantă călătorie prin istorie ne dezvăluie lumea într-o noua perspectivă, în care marea este suverană.

Lincoln Paine ne delectează cu povești captivante, ca aceea a regelui african, fost sclav, care s-a convertit la islam și a făcut cunoscută această religie poporului său, sau cea a uimitoarelor vase de război din timpul Dinastiei Song, cu echipaje formate din 200-300 de membri.

Dar, înainte de toate, subliniază contribuția esențială pe care a avut-o marea la ascensiunea și decăderea unor civilizații și la conturarea hărții lumii așa cum o știm.

Lucrarea lui Paine, extrem de detaliată, acoperă o gamă largă de subiecte, de la comerț și influența marii asupra războiului și coalițiilor politice până la tehnicile construcției navale de-a lungul secolelor, piraterie și sclavie.

Publishers Weekly