0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Istorie ascunsă
  3. Marea şi civilizaţia
Carte

Marea şi civilizaţia

Marea şi civilizaţia. Editura Polirom
CumpărDetalii carte

O istorie maritimă a lumii

Autor(i): Lincoln Paine
Editura: Polirom
Colecţia: Historia
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 616 (16x24 cm)
Preţ: 62,57 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

De la primele incursiuni din Africa şi Eurasia spre Australia şi cele două Americi, marea a jucat un rol crucial în istoria lumii.

Străbătând oceanele şi fluviile, oamenii au intrat în contact unii cu alţii. Mărfurile, limbile, religiile şi chiar culturile s-au răspândit pe calea apelor.

Comerţul maritim a dus la înflorirea marilor civilizaţii ale Egiptului antic, Mesopotamiei, Feniciei şi Greciei. Peste secole, ţări ca Marea Britanie, Olanda sau Spania au îmbunătăţit tehnicile de construire a vaselor şi au întemeiat colonii, stabilind noi rute comerciale care le-au asigurat prosperitatea. Comerţul şi războaiele purtate pe mare au dus la schimbări demografice, culturale şi politice care au culminat cu globalizarea de după Războiul Rece.

Aceasta fascinantă călătorie prin istorie ne dezvăluie lumea într-o noua perspectivă, în care marea este suverană.

Lincoln Paine ne delectează cu poveşti captivante, ca aceea a regelui african, fost sclav, care s-a convertit la islam şi a făcut cunoscută această religie poporului său, sau cea a uimitoarelor vase de război din timpul Dinastiei Song, cu echipaje formate din 200-300 de membri.

Dar, înainte de toate, subliniază contribuţia esenţială pe care a avut-o marea la ascensiunea şi decăderea unor civilizaţii şi la conturarea hărţii lumii aşa cum o ştim.

Lucrarea lui Paine, extrem de detaliată, acoperă o gamă largă de subiecte, de la comerţ şi influenţa marii asupra războiului şi coaliţiilor politice până la tehnicile construcţiei navale de-a lungul secolelor, piraterie şi sclavie.

Publishers Weekly