0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Biografii
  3. Trei români nedrepăţiţi de istorie
Carte

Trei români nedrepăţiţi de istorie

Trei români nedrepăţiţi de istorie. Editura Integral
CumpărDetalii carte

Autor(i): Dan-Silviu Boerescu
Editura: Integral
Colecţia: Români și românce care au schimbat lumea
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 152 (13x20 cm)
Preţ: 14,99 Lei
Disponibilitate: în stoc

Descoperitorul insulinei, inventatorul avionului şi părintele ciberneticii au fost cu toţii români, însă nu s-a bucurat niciunul de onorurile cuvenite unor mari inventatori şi remarcabili pionieri în domeniile lor de activitate.

Pe 23 iulie 1921, Nicolae Paulescu a expus rezultatele muncii sale de cercetare. El a găsit în interiorul pancreasului un produs activ antidiabetic, pe care l-a numit pancreină, substanţă ce este acum cunoscută ca fiind insulina.

Descoperirea ce ar fi trebuit să aducă faimă cercetătorului român a fost publicată în august 1921 în publicaţia de specialitate Archives Internationales de Physiologie, revistă care apărea simultan în Franţa şi Belgia.

Un an mai târziu, Paulescu primea de la Ministerul Industriilor şi Comerţului din România brevetul de invenţie Pancreina şi procedura fabricaţiei sale.

La diferenţă de aproximativ un an, cercetătorii canadieni Frederick Banting şi Herbert Best anunţă că au descoperit insulina. Astfel, în 1923, cei doi sunt premiaţi cu Premiul Nobel…

În 1906, Traian Vuia reuşea să se ridice de la sol cu un aparat mai greu decât aerul. Istoria ar fi trebuit să-l reţină pe inginerul român drept realizatorul primului zbor autopropulsat, dar întâietatea a fost atribuită, pe nedrept, fraţilor Wright, doi ani mai târziu.

Iar Ştefan Odobleja a pus bazele ciberneticii printr-o lucrare apărută la Paris în anul 1938, „Psihologia consonantistă“, scrisă cu 10 ani înainte de tipărirea ideilor americanului Norbert Wiener, considerat eronat iniţiatorul domeniului…