0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Istorie
  3. Bucureștii de altădată - Vol. 1
Carte

Bucureștii de altădată - Vol. 1

Bucureștii de altădată - Vol. 1. Editura Humanitas

1871–1877

Autor(i): Constantin Bacalbașa,
Editura: Humanitas
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 456 (15x22 cm)
Preţ: 47,20 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Citită pe îndelete, cartea lui Bacalbașa poate deveni un adevărat abecedar de istorie modernă pentru tânărul din generația Internet, cu condiția ca el să fie convins că a privi din când în când înapoi înseamnă, paradoxal, a ocoli șanțul dinainte.

Dan C. MIHĂILESCU

Primul volum al „Bucureștilor de altădată“, al cărui text integral vede pentru întâia oară lumina tiparului după aproape 90 de ani de la apariția ediției princeps, reunește amintirile lui Constantin Bacalbașa din anii 1871 și zugrăvește probabil unul dintre cele mai amănunțite, mai interesante și mai pline de culoare tablouri ale vieții bucureștene din primii ani ai domniei lui Carol I și din vremea Războiului de Independență.

Oferind prilej de întoarcere în timp pentru cititorul dotat cu iscoditoare plăcere detectivistică, însemnările lui Bacalbașa pun sub lupă mai cu seamă evenimentele vieții politice a Capitalei – lupte pentru putere, șantaje, intrigi, răzbunări – și ecourile lor în presa vremii, dar nu ocolesc spectacolul pitoresc al vieții mondene, avivate în anecdote uitate sau de-a dreptul necunoscute.

Adunate una după alta, vreme de mai bine de jumătate de veac, aceste istorii consemnate de Bacalbașa sunt cu certitudine unele dintre cele mai prețioase mărturii care dau seamă despre începutul de drum al României moderne.

Preocuparea mea de căpetenie a fost să fiu nepărtinitor și veridic. Stilul m-am silit să reprezinte felul în care vorbesc: simplu, limpede, precis și fără înflorituri. Am scris pentru ca să informez și pentru ca lumea să mă înțeleagă.

A doua preocupare mi-a fost să nu spun neadevăruri. Negreșit, nu am pretențiunea să fi înregistrat toate faptele petrecute de la 1870 la 1914, fără să fi uitat pe unele. Memoria unui om, chiar completată cu consultări ulterioare de documente ale vremurilor, are slăbiciunile ei firești.

De aceea previu că lipsuri trebuie să fie în volumul pe care îl pun acum sub ochii cititorului, neadevăruri însă nu. Faptele, câte le-am înregistrat, mi le-a pus la îndemână numai memoria, dar actele autentice, cât și stabilizarea cronologică mi le-au procurat colecțiile ziarelor din răstimpul acestor 55 de ani. Nici o îndoială, deci, asupra veracității.

Sunt un povestitor. Astfel n-am avut altă grijă decât să scriu adevărul asupra trecutului, fiind cât mai complet despre fapte și cât mai nepărtinitor despre oameni.

Constantin BACALBAȘA

În 1871, Constantin Bacalbașa sosește în capitala toropită de arșiță, în care viața își urma cursul ei patriarhal: „Dâmbovița necanalizată, joasă, murdară, trecea tot mai jos de biserica Domnița Bălașa, însă albia ei era mai apropiată de strada Carol… Acolo era și un vad de unde luau sacagiii apă, iar noi, elevii, ne scăldam vara. Cheiul Dâmboviței nu exista, grădina bisericii Domnița Bălașa nu exista, spitalul și ospiciul nu erau clădite, Palatul de Justiție nu exista…“ – aceasta este scena cu care se deschid „Bucureștii de altădată“, amintiri savuroase pe care va începe să le încredințeze tiparului în foiletonul ziarului Adevărul peste exact o jumătate de veac, în noiembrie 1921.

Romanul cronologic despre vechiul București înfățișează istoria și anecdotica ei într-o manieră mult mai accesibilă celor mai largi cercuri de cititori care, nădăjduim – la această reeditare a cărții –, o vor prețui pentru sinceritatea și puterea ei de evocare.