0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Agricultură-Grădinărit
  3. Cărți: Pomicultură
  4. Caisul și piersicul
Carte

Caisul și piersicul

Coperta cărții: Caisul și piersicul de la editura MAST.
Cartea: Caisul și piersicul
Autor: Conf. dr. ing. Lenuța Chira, Prof. dr. Chereji Viorel, Ing. drd. Roman Marius,
Editura: MAST
Cumpăr
Autor(i): Conf. dr. ing. Lenuța Chira, Prof. dr. Chereji Viorel, Ing. drd. Roman Marius,
Editura: MAST
Anul apariţiei: 2008
Pagini: 268 (13x20 cm)
ISBN:9789731822044
Preţ: 16,50 Lei
Disponibilitate: în stoc

Cartea „Caisul și piersicul“ este utilă tuturor celor care vor să cultive acești pomi fructiferi și conține informații despre particularitățile lor biologice, particularități de fructificare, fazele fenologice, cerințe față de mediu, înființarea plantațiilor, agrotehnica culturii, boli și dăunători, îngrijirea recoltei de caise și piersici.

Cultura caisului, ale cărui fructe (caisele) sunt foarte solicitate atât pentru consum în stare proaspătă, cât și în industria alimentară, a fost mult timp, privită cu neîncredere, chiar considerată riscantă, datorită mai ales unor însușiri biologice legate de originea sa geografică: rezistența slabă la ger (inclusiv brume târzii), sensibilitatea la unele boli specifice, pieirea prematură a pomilor în livadă, sezonul scurt de maturare a fructelor și durata scurtă de păstrare a acestora.

Aceste neajunsuri ale speciei au determinat organizarea unui grup internațional de lucru denumit „Cultura și declinul caisului“, în cadrul Societății Internaționale de Științe Horticole (1.S.H.S.), încă din anul 1936. Programul propus de acest grup este în mare parte realizat, însă datorită perisabilității caiselor, apar dificultăți mai ales în perioada post-recoltă, legate de valorificarea lor în stare proaspătă.

În acest sens, cercetările proprii descrise în prezenta lucrare se doresc a fi o modestă contribuție adusă la clarificarea unor aspecte din domeniul valorificării caiselor. Ceea ce a atras în special atenția și a determinat desfășurarea cercetărilor a pornit de la aprecierea că menținerea calității produselor horticole, implicit a calității caiselor, este determinată de o multitudine de factori aflați în strânsă interdependență, dintre care o importanță deosebită o reprezintă tehnologia de cultură și măsurile post-recoltă.

Cuprinsul cărţii: „Caisul și piersicul“

  • CULTURA CAISULUI
    • Prefață
    • IMPORTANȚA CULTURII CAISULUI ȘI ARIA SA DE RĂSPÂNDIRE
      • Importanța culturii caisului
      • Istoricul culturii caisului
      • Arealul de cultură al caisului
      • Situația culturii caisului pe plan mondial
      • Situația culturii caisului în România
    • PARTICULARITĂȚI BIOLOGICE ALE CREȘTERII ȘI RODIRII CAISULUI
      • Sistemul radicular
      • Trunchiul
      • Coroana cu elemente componente
      • Particularități de creștere și fructificare
    • CERINȚELE CAISULUI FAȚĂ DE FACTORII DE MEDIU
      • Cerințe față de temperatură
      • Cerințe față de umiditate
      • Cerințe față de lumină
      • Cerințe față de sol
      • Zonele favorabile culturii caisului
    • SOIURI DE CAIS
      • Principalele soiuri de cais
      • Portaltoii caisului
    • PRODUCEREA MATERIALULUI SĂDITOR
      • Producerea puieților portaltoi
      • Școala de pomi altoiți (pepiniera de pomi)
    • AGROTEHNICA APLICATĂ ÎN LIVEZILE DE CAIS
      • Tendința naturală de creștere a coroanei
      • Tăierile de formare a coroanelor la pomii tineri
      • Tăierile de întreținere
      • Tăierile de fructificare
      • Tăierea în verde a caisului
      • Tăierile de reîntinerire
      • Lucrările solului
      • Fertilizarea
      • Irigarea livezilor
      • Aplicarea regulilor de creștere
      • Rărirea fructelor
      • Apoplexia caisului sau pieirea prematură
      • Lupta împotriva brumelor și înghețuilor târzii de primăvară
    • BOLILE ȘI DĂUNĂTORII CAISULUI ȘI PIERSICULUI
      • Principalele boli
      • Dăunătorii livezilor de cais și piersic
      • Complexul de tratamente pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la cais
      • Pesticide pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la cais și piersic
    • RECOLTAREA ȘI VALORIFICAREA CAISELOR
      • Organizarea recoltării
      • Tehnica recoltării fructelor și transportul recoltei din câmp
      • Păstrarea temporară a fructelor pentru consumul în stare proaspătă
      • Principalele alterări patologice și dereglări fiziologice manifestate la caise pe durata păstrării
      • Preparate din caise
    • Bibliografie
  • CULTURA PIERSICULUI
    • CULTURA PIERSICULUI PE PLAN MONDIAL ȘI ÎN ȚARA NOASTRĂ
      • Importanța culturii
      • Istoric, originea și arealul de cultură al piersicului
      • Cultura piersicului pe plan mondial
      • Cultura piersicului în România
    • PARTICULARITĂȚI BIOLOGICE ALE PIERSICULUI
      • Sistemul radicular
      • Particularități de fructificare
      • Ramurile de rod ale piersicului și migdalului
    • CERINȚELE PIERSICULUI FAȚĂ DE FACTORII DE MEDIU
      • Temperatura
      • Lumina și expoziția
      • Umiditatea
      • Solul
    • SOIURI ȘI PORTALTOI DE PIERSIC
      • Soiuri de piersic
      • Portaltoii piersicului
    • ÎNFIINȚAREA ȘI ÎNTREȚINEREA PLANTAȚIILOR DE PIERSIC
      • Alegerea terenului pentru plantație
      • Plantarea
      • Îngrijirea piersicilor tineri
    • AGROTEHNICA APLICATĂ ÎN LIVEZILE DE PIERSIC
      • Tăierea de fructificare
      • Fertilizarea
      • Irigarea
      • Întreținerea și lucrarea solului
      • Normarea încărcăturii de fructe prin rărirea manuală
      • Bolile și dăunătorii piersicului
      • Recoltarea, sortarea, ambalarea și transportul piersicelor
    • PREPARATE DIN PIERSICI
    • BIBLIOGRAFIE