0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Istorie
  3. Pe urmele enigmaticelor oraşe dispărute
Carte

Pe urmele enigmaticelor oraşe dispărute

Pe urmele enigmaticelor oraşe dispărute. Editura Andreas
CumpărDetalii carte

Autor(i): Nicolae Gheorghiu
Editura: Andreas
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 447 (13x20 cm)
Preţ: 25,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

În urmă cu mai bine de zece ani, aflându-mă pe plaja staţiunii Monte Silvano, de pe ţărmul italian al Mării Adriatice, am văzut un anticar cu o tarabă plină de cărţi interesante. Mi-a captat atenţia o cărticică având un titlu incitant: „La citta scomparse“, adică „Oraşe dipărute“. Autorii, Andre Bertino şi Fedro Valla, propuneau tinerilor cititori o călătorie fantastică în istoria a 90 de oraşe pierdute în negura vremurilor. Multe dispăruseră datorită dezastrelor naturale, fiind înghiţite de ape, îngropate în lava vulcanilor, acoperite de nisipul deşerturilor, rătăcite în pădurile junglelor tropicale sau abandonate de locuitori din diverse motive. Nu puţine dispăruseră în urma unor războaie devastatoare. Din cele 90 de oraşe amintite în cărticica rămăseseră ca amintire doar amprentele lor, închipuite din ruine.

Dar erau singurele? Curios, am pornit în căutarea unor astfel de oraşe. Şi le-am aflat datorită Bibliei, bogatei literaturi destinate descoperirilor arheologice, tratatelor de istorie, cele mai multe găsindu-le în Grecia, Turcia, Israel, Mexic, Tunisia, România.

A fost o activitate fascinantă, în urma căreia a rezultat cartea de faţă, în care sunt redate amprentele a peste 400 de oraşe-ruină, fiecare cu istoria sa, prezentând apariţia, evoluţia, momentele de glorie şi cauzele dramaticului lor sfârşit.

O supun atenţiei cititorilor, sperând că se vor bucura de o drumeţie plăcută, instructivă, parcurgându-i numeroasele pagini.