0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Istorie
  3. Pe urmele enigmaticelor orașe dispărute
Carte

Pe urmele enigmaticelor orașe dispărute

Autor(i): Nicolae Gheorghiu
Editura: Andreas
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 447 (13x20 cm)
Preţ: 25,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

În urmă cu mai bine de zece ani, aflându-mă pe plaja stațiunii Monte Silvano, de pe țărmul italian al Mării Adriatice, am văzut un anticar cu o tarabă plină de cărți interesante. Mi-a captat atenția o cărticică având un titlu incitant: „La citta scomparse“, adică „Orașe dipărute“. Autorii, Andre Bertino și Fedro Valla, propuneau tinerilor cititori o călătorie fantastică în istoria a 90 de orașe pierdute în negura vremurilor. Multe dispăruseră datorită dezastrelor naturale, fiind înghițite de ape, îngropate în lava vulcanilor, acoperite de nisipul deșerturilor, rătăcite în pădurile junglelor tropicale sau abandonate de locuitori din diverse motive. Nu puține dispăruseră în urma unor războaie devastatoare. Din cele 90 de orașe amintite în cărticica rămăseseră ca amintire doar amprentele lor, închipuite din ruine.

Dar erau singurele? Curios, am pornit în căutarea unor astfel de orașe. Și le-am aflat datorită Bibliei, bogatei literaturi destinate descoperirilor arheologice, tratatelor de istorie, cele mai multe găsindu-le în Grecia, Turcia, Israel, Mexic, Tunisia, România.

A fost o activitate fascinantă, în urma căreia a rezultat cartea de față, în care sunt redate amprentele a peste 400 de orașe-ruină, fiecare cu istoria sa, prezentând apariția, evoluția, momentele de glorie și cauzele dramaticului lor sfârșit.

O supun atenției cititorilor, sperând că se vor bucura de o drumeție plăcută, instructivă, parcurgându-i numeroasele pagini.