Cultura legumelor recoltate iarna
Semănați în cel mai bun moment pentru a recolta de Paște
Autor(i): Blaise LeclercEditura: MAST
Colecţia: Agro-zoo
Anul apariţiei: 2019
Pagini: 128 (13x20 cm)
ISBN:9786066491181
Preţ: 20,50 Lei
Disponibilitate: în stoc
Există numeroase motive favorabile pentru a cultiva legume de iarna: diversitate, întreținere ușoară (dăunători mai puțini, umezeală suficientă) ocazia de a recupera un sezon estival nefavorabil, avantaje pentru sănătate (consum de legume proaspete, mișcare în aer liber pentru grădinar).
Condițiile unui grădinărit de iarnă reușit:
- Anticiparea, pentru a pregăti bine terenul, permițând o dezvoltare optima a legumelor;
- Respectarea succesiunilor de legume, stabilirea propriului calendar de semănare, din primăvară și până la sfârșitul verii în funcție de clima regiunii și ținând cont de datele limită;
- Adoptarea bunelor practici (protejare, mulcire…).
Autorul explică foarte concret tehnicile particulare de grădinărit pentru a avea recolte frumoase iarna, oferind toate detaliile necesare conducerii culturii și păstrării fiecărei legume.
O lucrare foarte completă și bogat ilustrată care nu ne lasă să uităm că un grădinărit de iarnă începe încă din primăvară.
Cuprinsul cărţii: „Cultura legumelor recoltate iarna“
- INTRODUCERE
- Legumele de iarnă se seamănă primăvara sau vara
- Motive întemeiate pentru cultivarea legumelor de iarnă
- Importanța consumului de legume proaspete iarna
- O vară nefavorabilă = recolte abundente iarna
- Inspiră aerul iernii
- Numeroase legume sunt adaptate la frig
- Iarna cresc absolut singure!
- Recolte toată iarna
- Știința anticipării
- O bună instalare
- Organizarea grădinii
- Legume de iarnă semănate primăvara
- Legume de iarnă semănate sau plantate la începutul verii
- Legumele de iarnă semănate sau plantate la sfârșitul verii – începutul toamnei
- Prelungirea culturilor de vară și toamnă
- Nu uitați auxiliarii
- Protejați legumele de marile geruri
- Folosiți previziunile meteorologice
- Mulcitul de iarnă
- Plasele de protecție
- Clopote și mini-tuneluri
- Punerea la adăpost (în pivniță sau siloz)
- Legume cultivate iarna
- Prezentarea fișelor
- Sfecla roșie
- Cardonul
- Morcovul
- Țelina (frunze și gulie)
- Cicoarea (creață și lată)
- Varza
- Varza broccoli și conopida
- Varza de Bruxelles
- Varza de căpățână (Cabus, de Milano)
- Varza creață (varza kale)
- Varza gulie
- Varza rutabaga sau varza-nap
- Arpagic
- Spanacul
- Fetica
- Napul
- Măcrișul
- Păstârnacul
- Pătrunjelul
- Prazul
- Ridichi de iarnă
- Lăptuca cu flori galbene
- Barba caprei și luceafărul
- Napul porcesc
- Legume recoltate vara și depozitate pentru iarnă
- O completare indispensabilă legumelor de iarnă
- Usturoi, hașma, ceapă
- Dovleci de conservare
- Fasolea uscată și năutul
- Cartoful