0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Afaceri
  3. Cărți: Management
  4. Steaua de mare și păianjenul
Carte

Steaua de mare și păianjenul

Steaua de mare și păianjenul. Editura All
Cumpăr

Puterea de neoprit a organizațiilor fără lider

Autor(i): Ori Brafman, Rod. A. Beckstrom
Editura: All
Colecţia: ALL pentru întreprinzători
Anul apariţiei: 2011
Pagini: 192 (13x20 cm)
Preţ: 24,90 Lei
Disponibilitate: în stoc

Cartea distinge două tipuri de organizații, ilustrate prin metaforele păianjenului și stelei de mare.

Deși aparent asemănători ca structură, păienjenii și stelele de mare sunt cum nu se poate mai diferiți.

Un păianjen fără cap va fi lipsit de organele vitale și va muri, în vreme ce organele vitale ale unei stele de mare sunt replicate pe fiecare braț și de aceea ea va supraviețui chiar cu un braț tăiat.

Păianjenul este simbolul organizațiilor centralizate, dominate de o ierarhie strictă. În cadrul unei astfel de organizații, regulile sunt impuse prin coerciție de sus în jos, pornind de la un lider.

Steaua de mare este simbolul organizațiilor descentralizate, lipsite de ierarhie, în care regulile nu sunt impuse de o singură persoană.

Ideea de bază a acestei remarcabile cărți este că organizațiile descentralizate sunt mai flexibile și, prin aceasta, reușesc să se adapteze mai bine la schimbări.

Autorii dezvoltă această idee în lumea afacerilor.

Astfel, companii precum Napster și Kazaa ilustrează modelul descentralizat, spre deosebire de tradiționalele case de discuri, cu o structură centralizată.

Ei nu se limitează însă la acest domeniu. Cele două modele de organizare pot fi regăsite deopotrivă în lumea instituțiilor, a formelor de organizare socială și în alte domenii.

Cei doi autori creează așadar un cadru general, care explică multe fapte, de natură foarte diversă. Din acest motiv, cartea este foarte folositoare pentru manageri, însă orice cititor o va putea utiliza ca un instrument de interpretare a lumii în care trăim.