0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Afaceri
  3. Cărţi: Management
  4. Steaua de mare şi păianjenul
Carte

Steaua de mare şi păianjenul

Steaua de mare şi păianjenul. Editura All
CumpărDetalii carte

Puterea de neoprit a organizaţiilor fără lider

Autor(i): Ori Brafman, Rod. A. Beckstrom
Editura: All
Colecţia: ALL pentru întreprinzători
Anul apariţiei: 2011
Pagini: 192 (13x20 cm)
Preţ: 24,90 Lei
Disponibilitate: în stoc

Cartea distinge două tipuri de organizaţii, ilustrate prin metaforele păianjenului şi stelei de mare.

Deşi aparent asemănători ca structură, păienjenii şi stelele de mare sunt cum nu se poate mai diferiţi.

Un păianjen fără cap va fi lipsit de organele vitale şi va muri, în vreme ce organele vitale ale unei stele de mare sunt replicate pe fiecare braţ şi de aceea ea va supravieţui chiar cu un braţ tăiat.

Păianjenul este simbolul organizaţiilor centralizate, dominate de o ierarhie strictă. În cadrul unei astfel de organizaţii, regulile sunt impuse prin coerciţie de sus în jos, pornind de la un lider.

Steaua de mare este simbolul organizaţiilor descentralizate, lipsite de ierarhie, în care regulile nu sunt impuse de o singură persoană.

Ideea de bază a acestei remarcabile cărţi este că organizaţiile descentralizate sunt mai flexibile şi, prin aceasta, reuşesc să se adapteze mai bine la schimbări.

Autorii dezvoltă această idee în lumea afacerilor.

Astfel, companii precum Napster şi Kazaa ilustrează modelul descentralizat, spre deosebire de tradiţionalele case de discuri, cu o structură centralizată.

Ei nu se limitează însă la acest domeniu. Cele două modele de organizare pot fi regăsite deopotrivă în lumea instituţiilor, a formelor de organizare socială şi în alte domenii.

Cei doi autori creează aşadar un cadru general, care explică multe fapte, de natură foarte diversă. Din acest motiv, cartea este foarte folositoare pentru manageri, însă orice cititor o va putea utiliza ca un instrument de interpretare a lumii în care trăim.