0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Politică
  3. Cărţi: Manipulare
  4. Ghid practic de detectare a minciunilor
Carte

Ghid practic de detectare a minciunilor

Ghid practic de detectare a minciunilor. Editura Publica
CumpărDetalii carte

Gândirea critică în era post-adevăr

Autor(i): Daniel J. Levitin
Editura: Publica
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 336 (14x20 cm)
Preţ: 49,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Pornind de la o serie de investigaţii ale unor informaţii bazate pe cifre, Daniel Levitin demonstrează că manipularea statisticii şi a graficelor ne poate oferi o perspectivă radical distorsionată, care ne poate conduce la decizii îngrozitoare.

Argumentele stufoase, pe de altă parte, pot fi persuasive, căci se îndepărtează de la fapte într-un mod captivant, dar pot induce în eroare.

În această carte, autorul expune în detaliu paşii pe care îi putem face pentru a evalua mai bine ştirile, reclamele şi rapoartele. În plus, analizează fundamentul capacităţii noastre de a determina dacă ceva este adevărat sau fals: metoda ştiinţifică.

Levitin tatonează limitele a ceea ce ştim şi ce nu ştim şi ne oferă studii de caz pentru a demonstra aplicaţiile gândirii logice într-o serie amplă de circumstanţe, de la depoziţii la tribunal şi decizii medicale până la magie, fizică modernă şi teorii ale conspiraţiei.

Această carte de care avem stringent nevoie ne ajută să evităm extrema credulităţii pasive şi a respingerii cinice.

După cum dovedeşte Levitin, adevărul contează. O eră post-adevăr este o eră a iraţionalităţii deliberate, care răstoarnă toate marile progrese pe care le-a făcut umanitatea. Eufemisme precum „teorii marginale“, „perspective extremiste“, „adevăr alternativ“ şi chiar „ştiri false“ pot fi de-a dreptul periculoase. Haideţi să dăm în vileag minciunile şi să îi prindem în flagrant delict pe cei care le comit.

Ghidul practic al lui Daniel Levitin este un abecedar de gândire critică pentru epoca noastră zgomotoasă şi sufocată de date. Este un instrument esenţial, care ne va ajuta să înţelegem cu adevărat textele, postările, tweeturile, revistele, ziarele, podcasturile, editorialele, interviurile şi discursurile care ne bombardează în fiecare zi. Fiecare pagină este revelatoare.

Lumea este invadată de date, dar nu întotdeauna de informaţii exacte. Cartea lui Levitin reuşeşte să ilustreze în mod exemplar diferenţa dintre cele două, cu o precizie şi un umor încântător, irezistibil.

CHARLES WHEELAN, autorul cărţii „Naked Economics“

În „Ghid practic de detectare a minciunilor“, specialistul în neuroştiinţe Daniel Levitin expune numeroasele moduri în care fiecare dintre noi poate fi tras pe sfoară şi indus în eroare de cifre şi logică şi analizează gândirea critică de care vom avea nevoie pentru a le depăşi.

The Wall Street Journal

Domnul Levitin este îndrumătorul perfect… Dacă toată lumea ar putea adopta nivelul de scepticism statistic sănătos pe care şi l-ar dori autorul, dezbaterea politică ar arăta mult mai bine.

The Economist

Instrumente valoroase pentru oricine este dispus să evalueze afirmaţiile şi să ajungă la adevărul problemei.

Kirkus Reviews