0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Politică
  3. Cărți: Manipulare
  4. Ghid practic de detectare a minciunilor
Carte

Ghid practic de detectare a minciunilor

Ghid practic de detectare a minciunilor. Editura Publica
Cumpăr

Gândirea critică în era post-adevăr

Autor(i): Daniel J. Levitin
Editura: Publica
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 336 (14x20 cm)
Preţ: 49,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Pornind de la o serie de investigații ale unor informații bazate pe cifre, Daniel Levitin demonstrează că manipularea statisticii și a graficelor ne poate oferi o perspectivă radical distorsionată, care ne poate conduce la decizii îngrozitoare.

Argumentele stufoase, pe de altă parte, pot fi persuasive, căci se îndepărtează de la fapte într-un mod captivant, dar pot induce în eroare.

În această carte, autorul expune în detaliu pașii pe care îi putem face pentru a evalua mai bine știrile, reclamele și rapoartele. În plus, analizează fundamentul capacității noastre de a determina dacă ceva este adevărat sau fals: metoda științifică.

Levitin tatonează limitele a ceea ce știm și ce nu știm și ne oferă studii de caz pentru a demonstra aplicațiile gândirii logice într-o serie amplă de circumstanțe, de la depoziții la tribunal și decizii medicale până la magie, fizică modernă și teorii ale conspirației.

Această carte de care avem stringent nevoie ne ajută să evităm extrema credulității pasive și a respingerii cinice.

După cum dovedește Levitin, adevărul contează. O eră post-adevăr este o eră a iraționalității deliberate, care răstoarnă toate marile progrese pe care le-a făcut umanitatea. Eufemisme precum „teorii marginale“, „perspective extremiste“, „adevăr alternativ“ și chiar „știri false“ pot fi de-a dreptul periculoase. Haideți să dăm în vileag minciunile și să îi prindem în flagrant delict pe cei care le comit.

Ghidul practic al lui Daniel Levitin este un abecedar de gândire critică pentru epoca noastră zgomotoasă și sufocată de date. Este un instrument esențial, care ne va ajuta să înțelegem cu adevărat textele, postările, tweeturile, revistele, ziarele, podcasturile, editorialele, interviurile și discursurile care ne bombardează în fiecare zi. Fiecare pagină este revelatoare.

Lumea este invadată de date, dar nu întotdeauna de informații exacte. Cartea lui Levitin reușește să ilustreze în mod exemplar diferența dintre cele două, cu o precizie și un umor încântător, irezistibil.

CHARLES WHEELAN, autorul cărții „Naked Economics“

În „Ghid practic de detectare a minciunilor“, specialistul în neuroștiințe Daniel Levitin expune numeroasele moduri în care fiecare dintre noi poate fi tras pe sfoară și indus în eroare de cifre și logică și analizează gândirea critică de care vom avea nevoie pentru a le depăși.

The Wall Street Journal

Domnul Levitin este îndrumătorul perfect… Dacă toată lumea ar putea adopta nivelul de scepticism statistic sănătos pe care și l-ar dori autorul, dezbaterea politică ar arăta mult mai bine.

The Economist

Instrumente valoroase pentru oricine este dispus să evalueze afirmațiile și să ajungă la adevărul problemei.

Kirkus Reviews