0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Politică
  3. Când pielea ta e în joc
Carte

Când pielea ta e în joc

Când pielea ta e în joc. Editura Curtea Veche
CumpărDetalii carte

Asimetrii ascunse în viata de zi cu zi

Autor(i): Nassim Nicholas Taleb
Editura: Curtea Veche
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 448 (14x21 cm)
Preţ: 42,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Trecând prin cam toată istoria omenirii, citând cu fler atât din Părinţii Bisericii (ca Atanasie cel Mare sau Benedict de Nursia), cât şi din Nietzsche şi Popper, din Seneca şi Donald Trump, Nassim Nicholas Taleb ne arată că asumarea riscurilor şi implicarea curajoasă în viaţa de zi cu zi, dar şi în probleme care depăşesc sfera propriei locuinţe sau a interesului propriu, sunt atribute esenţiale ale eroilor şi, în general, ale tuturor celor care şi-au găsit sensul vieţii.

Într-un stil cât se poate de limpede şi iconoclast, ca întotdeauna, Taleb cheamă la duel credinţe şi preconcepţii dintre cele mai bine păzite şi devenite astăzi normă – de la intervenţionismul militar în numele restabilirii păcii, până la modul în care se fac investiţiile financiare sau felul în care se propagă anumite credinţe religioase.

În orice situaţie discutată, criteriul infailibil după care putem judeca autenticitatea, virtutea, dorinţa de a face bine, probitatea ştiinţifică sau adevărata devoţiune religioasă este disponibilitatea celui implicat de a-şi pune pielea în joc. Cine nu o face e ori şarlatan, ori, de-a dreptul, un nenorocit laş cu sânge rece.

Nu există o voce mai profetică! Taleb este un filozof autentic, cineva care e capabil să ne schimbe viziunea pe care o avem asupra structurii lumii prin forţa, originalitatea şi adevărul ideilor sale.

La drept vorbind, există pe lume două categorii de oameni: cei care se implică deplin în tot ceea ce fac, asumându şi riscurile care decurg din activităţile lor, şi cei care-i sfătuiesc pe alţii cum să acţioneze sau iau decizii „de dragul lor“, încercând să transfere consecinţele neplăcute celor care aleg să le urmeze sfaturile sau celor în numele cărora iau decizii. Cu alte cuvinte, unii îşi pun pielea-n joc, iar alţii nu sau, mai exact, o pun pe a altora în joc.