0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Politică
  3. Ferma Animalelor
Carte

Ferma Animalelor

Autor(i): George Orwell
Editura: Polirom
Colecţia: Esențial
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 184 (13x20 cm)
Preţ: 39,95 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

„Ferma Animalelor“ a inspirat în anul 1954 o celebra animație, iar în 1999 un film în care vocile personajelor au fost dublate, printre alții, de Patrick Stewart, Julia Louis-Dreyfus și Peter Ustinov.

Când animalele de la fermă își alungă stăpânul bețiv, toate sunt cuprinse de un zel colectiv. Fiecare muncește peste program, astfel productivitatea crește și, pentru moment, gurile sunt sătule.

Regulile de aur ale colectivității vor fi înscrise cu litere uriașe pe un hambar: toate animalele sunt egale, nici un animal nu va bea alcool, nu va purta haine, nu va dormi în pat, nu-și va ucide semenii.

Dar nu trece mult până când porcii preiau conducerea fermei și se bucură de privilegiile puterii.

Punctul culminant, o subtilă ironie la adresa regimului comunist, poate fi înțeles fie și numai din ultima regulă care mai rămâne înscrisă pe hambar: „Toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale decât altele“.

Fiecare cuvânt de proză serioasă pe care l-am scris începând din 1936 a fost îndreptat, direct sau indirect, împotriva totalitarismului. (…) „Ferma Animalelor“ este prima carte în care am încercat, în deplină cunoștință de cauză, să fac să fuzioneze scopul politic și scopul artistic într-un tot unitar.

George Orwell

Absolut de înaltă clasă… Aici Orwell este comparabil cu Voltaire și Swift.

Edmund Wilson