0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Politică
  3. Păcatul împotriva spiritului
Carte

Păcatul împotriva spiritului

Păcatul împotriva spiritului. Editura Polirom
CumpărDetalii carte

Autor(i): Ioan Petru Culianu
Editura: Polirom
Colecţia: Eseuri şi confesiuni
Anul apariţiei: 2013
Pagini: 300 (10x18 cm)
Preţ: 22,11 Lei
Disponibilitate: în stoc

De la sfârşitul anului 1989 până la 22 decembrie 1990, Ioan Petru Culianu a publicat, în săptămânalul Lumea liberă românească din New York, articole de o mare virulenţă critică la adresa realităţilor politice din România. Ele constituie partea centrală a volumului „Păcatul împotriva spiritului“.

Din iulie 1990, Culianu a început să primească ameninţări cu moartea. Pe 21 mai 1991, a fost asasinat la Chicago. Toate investigaţiile făcute în SUA indică o crimă politică pregătită şi executată din ordinul guvernanţilor de la Bucureşti. Instituţiile româneşti abilitate nu au întreprins niciodată nimic pentru aflarea vinovaţilor.

În 1990 şi la începutul anului 1991, regimul din România se confrunta cu mari tulburări interne. Emigranţi proeminenţi au susţinut opoziţia din ţară, care câştiga teren. După asasinarea lui Culianu, opoziţia a devenit într-adevăr mai şovăitoare. Crima a coincis cu declanşarea unei sălbatice campanii naţionaliste, antimonarhice şi în general instigatoare, în presa oficială şi în cea extremistă din ţară. Putem să o vedem ca pe începutul sângeros al unei serii de «acţiuni» planificate, care au dus la mineriada din septembrie 1991. La doar trei luni după crimă, mineriada a răsturnat aripa reformistă a guvernului. Iar Iliescu, singur, a câştigat alegerile…

Ted Anton