0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Politică
  3. Păcatul împotriva spiritului
Carte

Păcatul împotriva spiritului

Păcatul împotriva spiritului. Editura Polirom
Autor(i): Ioan Petru Culianu
Editura: Polirom
Colecţia: Biblioteca Ioan Petru Culianu
Anul apariţiei: 2013
Pagini: 300 (10x18 cm)
Preţ: 22,11 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


De la sfârșitul anului 1989 până la 22 decembrie 1990, Ioan Petru Culianu a publicat, în săptămânalul Lumea liberă românească din New York, articole de o mare virulență critică la adresa realităților politice din România. Ele constituie partea centrală a volumului „Păcatul împotriva spiritului“.

Din iulie 1990, Culianu a început să primească amenințări cu moartea. Pe 21 mai 1991, a fost asasinat la Chicago. Toate investigațiile făcute în SUA indică o crimă politică pregătită și executată din ordinul guvernanților de la București. Instituțiile românești abilitate nu au întreprins niciodată nimic pentru aflarea vinovaților.

În 1990 și la începutul anului 1991, regimul din România se confrunta cu mari tulburări interne. Emigranți proeminenți au susținut opoziția din țară, care câștiga teren. După asasinarea lui Culianu, opoziția a devenit într-adevăr mai șovăitoare. Crima a coincis cu declanșarea unei sălbatice campanii naționaliste, antimonarhice și în general instigatoare, în presa oficială și în cea extremistă din țară. Putem să o vedem ca pe începutul sângeros al unei serii de «acțiuni» planificate, care au dus la mineriada din septembrie 1991. La doar trei luni după crimă, mineriada a răsturnat aripa reformistă a guvernului. Iar Iliescu, singur, a câștigat alegerile…

Ted Anton