0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Psihologie
  3. Psihologia poporului român

PROMOȚIE

Până în 7 decembrie

Reduceri între 12% și 30% la peste 1700 de titluri

Ofertă valabilă în limita stocului disponibil.

Carte

Psihologia poporului român

Psihologia poporului român. Editura Polirom
CumpărDetalii carte

Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală

Autor(i): Daniel David
Editura: Polirom
Colecţia: Psihologie aplicată
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 400 (16x24 cm)
Preţ: 54,95 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

O carte care sintetizează cea mai amplă cercetare de psihologia poporului român din ultimul veac, cercetare derulată între anii 2005 şi 2015, şi oferă un profil psihologic al românilor ce contrazice nu de puţine ori bine-cunoscutele clişee care circulă despre acesta.

Lucrarea oferă o bază de date şi o sinteză a literaturii de specialitate la zi, din care fiecare poate selecta doar partea ce îl interesează, în scopuri practice şi/sau de cercetare.

Dincolo de inventarierea acestor clişee şi în special a autostereotipurilor relevante pentru percepţia de sine a românilor, autorul analizează şi cauzele lor şi, mai important, realizează un profil psihologic bazat pe trăsăturile reale ale romanilor şi alte două profiluri: potenţialul nostru sau ce am putea fi şi modelele care ne ghidează sau ce am vrea să fim.

Modelul cultural ideal al românilor, «cum vrem să fim», este identificabil în proiecţia noastră psihologică, «cum credem că suntem». Vestea bună este că, deşi românii se cred aşa cum nu sunt, totuşi se cred aşa cum ar putea să fie! Aşadar, aş spune că proiecţia noastră nu reprezintă o iluzie pozitivă, ci un optimism realist.

De aceea, în cazul românilor există şanse foarte mari de dezvoltare şi evoluţie în direcţia unui model psihocultural ideal, şanse care pot creşte prin acţiuni psihoculturale înţelepte şi hotărâte.

Cetăţenii romani din diverse zone ale ţării au un fundament psihocultural comun mai important decât elementele ce îi diferenţiază, fundament pe care putem construi un viitor comun, în care aceste elemente diferenţiatoare să-şi găsească însă locul şi să contribuie la o unitate în diversitate.

Utilizarea rezultatelor monografiei în logica unui patriotism modern trebuie să ducă la promovarea şi utilizarea punctelor tari şi la recunoaşterea şi corectarea constructivă a punctelor mai puţin tari, evitându-se astfel atât extremele patriotarde, cât şi cele defăimătoare, la fel de necredibile şi cu aceleaşi consecinţe negative asupra respectului şi a statutului internaţional al romanilor şi asupra progresului lor.

Dacă ar fi să rezum esenţa monografiei, aş menţiona ca virtuţi ale romanilor potenţialul intelectual (de inteligentă şi creativitate) şi competitivitatea, iar ca atribute psihologice de îmbunătăţit încrederea scăzută în oameni, care duce la o lipsă de cooperare pentru acţiuni colective în beneficiul comun, şi tendinţa de distorsionare a realităţii prin exagerarea atât a pozitivului (prin emoţionalitatea ridicată), cât şi a negativului (prin scepticism sau cinism).

Dacă am redobândi încrederea în oameni şi am reduce exagerările în evaluările pe care le facem, atunci am realiza acţiuni colective în beneficiul tuturor, în cadrul cărora ne-am putea valorifica la maximum potenţialul foarte bun pe care îl avem ca popor.

Daniel David

Astfel de cercetări despre caracterul naţional şi relaţia acestuia cu atribute psihologice de bază sunt fundamentale pentru psihologia interculturală modernă.

Dr. Antonio Terracciano, Florida State University, autor al articolului „National Character Does Not Reflect Mean Personality Trait Levels în 49 Cultures“, Science, 2005

Urmând modelele academice internaţionale, aşa cum a afirmat în monografie, autorul prezintă corecţii/errate la lucrare pe blogul personal, precum şi în ediţia electronică a lucrării.