0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Psihologie
  3. Sufletul omului. Între geniul binelui şi al răului
Carte

Sufletul omului. Între geniul binelui şi al răului

Sufletul omului. Între geniul binelui şi al răului. Editura Trei
CumpărDetalii carte

Autor(i): Erich Fromm
Editura: Trei
Colecţia: Psihologia pentru toţi
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 192 (13x20 cm)
Preţ: 33,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

În volumul de faţă Erich Fromm dezvoltă ideile sale despre iubirea de viaţă şi iubirea de moarte, face diferenţa între diferite feluri de agresivitate aflate direct sau indirect în serviciul vieţii şi formele maligne ale distructivităţii, descriind două tipuri de personalitate: biofilul şi necrofilul.

Pe baza experienţei sale clinice şi a cercetării proceselor sociale, el arată că iubirea de viaţă, independenţa şi depăşirea narcisismului formează un „sindrom de creştere“, opus „sindromului de descompunere“, format de iubirea de moarte, simbioza incestuoasă şi narcisismul malign.

Omul are libertatea de a alege între bine şi rău, dar alegerile au şi consecinţe – cu cât face mai multe alegeri în detrimentul vieţii, cu atât mai greu îi este să evite împietrirea sufletului.

Salvarea nu poate veni decât alegând să iubească viaţa – să fie mişcat de durerea altei fiinţe umane, de privirea prietenoasă a altei persoane, de cântecul unei păsări, de verdele ierbii.

Cea mai importantă condiţie pentru dezvoltarea iubirii de viaţă la copil este ca acesta să fie înconjurat de oameni care iubesc viaţa.

Iubirea de viaţă este la fel de contagioasă precum iubirea de moarte. Aceasta este comunicată fără cuvinte, explicaţii şi, cu certitudine, fără prelegeri despre cum ar trebui să iubim viaţa. Este exprimată mai mult prin gesturi decât prin idei, mai mult prin tonul vocii decât prin cuvinte. Poate fi observată în întreaga atmosferă pe care o suscită un om sau un grup, mai degrabă decât prin regulile şi principiile explicite conform cărora îşi organizează acesta viaţa.

Erich Fromm

Influenţa unor oameni ca Hitler sau ca Stalin constă exact în capacitatea şi plăcerea nelimitate ale acestora de a ucide. Pentru acest fapt, au fost iubiţi de necrofili.

Dintre ceilalţi, multora le era teamă de ei şi preferau să îi admire, mai degrabă decât să-şi conştientizeze teama; mulţi alţii nu percepeau aspectul necrofil al acestor conducători şi vedeau în ei făuritorii, salvatorii, taţii cei buni.

Dacă aceşti conducători necrofili nu s-ar fi prefăcut în făuritori şi protectori, numărul de oameni pe care i-ar fi atras nu ar fi avut cum să fie unul suficient pentru a-i ajuta să preia puterea, iar numărul celor cărora le-ar fi repugnat ar fi condus probabil, curând, la căderea lor.

Erich Fromm

Cuprinsul cărţii: „Sufletul omului. Între geniul binelui şi al răului“

  • Cuvânt‑înainte
  • Omul - lup sau oaie?
  • Diferite forme de violenţă
  • Iubirea de moarte şi iubirea de viaţă
  • Narcisismul individual şi narcisismul social
  • Legăturile incestuoase
  • Libertatea, determinismul, alternativismul