0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Psihologie
  3. Vrăjitoare, giganţi şi oameni înspăimântători
Carte

Vrăjitoare, giganţi şi oameni înspăimântători

Vrăjitoare, giganţi şi oameni înspăimântători. Editura Trei
CumpărDetalii carte

Ostilitatea în viaţa cotidiană şi depăşirea ei

Autor(i): Joseph H. Berke
Editura: Trei
Colecţia: Psihologie-Psihoterapie
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 368 (13x20 cm)
Preţ: 39,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

În basme, vrăjitoarele şi uriaşii sunt creaturi complementare, crude, egocentrice, invidioase, care uzurpă vitalitatea şi tinereţea, puterile feminine şi masculine. Ele întruchipează figuri parentale create de imaginaţia copiilor şi de nelegiuirile adulţilor.

În această carte, Joseph H. Berke, încercând să răspundă la întrebarea de ce îi urâm pe ceilalţi şi pe noi înşine, explorează cele mai întunecate firide ale sinelui: invidia, lăcomia, gelozia şi narcisismul, elemente care tind să rămână în umbra percepţiei, deoarece sunt haotice, violente, periculoase şi extrem de tulburătoare.

Cu toate acestea, o cunoaştere a prezenţei acestor emoţii nocive şi a relaţiilor uneia cu celelalte este esenţială pentru eliberarea recunoştinţei, generozităţii şi compasiunii.

Scrisă într-un limbaj accesibil, cu numeroase ilustrări din experienţa clinică şi viaţa cotidiană, cartea se adresează tuturor celor interesaţi de profunzimile psihicului uman.

Prezenţa vrăjitoarelor albe şi negre, a spiritelor bune şi rele, coincide cu percepţiile profunde că majoritatea mamelor au momente bune şi rele. Ele pot fi iubitoare şi iubite, dar foamea, disconfortul sau maltratările reale le pot transforma rapid în persoane pline de ură şi detestate. Basmele descriu temerile colective de înfometare şi de moarte la sânii femeilor egoiste, narcisice, nesatisfăcătoare, răutăcioase. În schimb, finalul fericit transmite speranţele colective că spiritul mamei iubitoare va predomina, chiar dacă ea nu este întotdeauna prezentă imediat.

Joseph H. Berke

Invidia se ascunde, evident, în spatele unei faţade de presupuse răniri sau este fuzionată cu lăcomia şi gelozia. Cel mai important, impulsurile negative, cum sunt invidia, lăcomia şi gelozia, sunt permanent la polul opus faţă de gratitudine, generozitate şi compasiune – toate virtuţile fundamentale care exprimă dragostea noastră de viaţă. Chiar şi Salieri nu a fost motivat în totalitate de răutate. El l-a admirat pe Mozart şi a vrut să compună muzică precum el, pentru a-l putea răsplăti pe Dumnezeu, pentru că l-a făcut un om celebru. Invidia a dominat doar atunci când, în opinia sa, această ambiţie a fost zădărnicită. Astfel, el a abandonat îndatoririle sociale şi acţiunile caritabile şi s-a dedicat distrugerii vieţii lui Mozart.

Joseph H. Berke