0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Sănătate
  3. Sindromul de burnout
Carte

Sindromul de burnout

Autor(i): Dr. Valeria Herdea,
Editura: Amaltea
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 187 (17x24 cm)
Preţ: 65,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Criza de adaptare la viteza amețitoare a vieții se manifestă în mai multe forme, printre care sindromul de burnout.

El se poate găsi în multe domenii ale activității umane, inclusiv în domeniul medical. Acestui fenomen i-au acordat atenția cuvenită cele două autoare, medici de familie, inițiatoarele unor campanii de informare a populației, conducătoare ale unei asociații profesionale de o importanță deosebită: Asociația Română de Educație Pediatrică în Medicina de Familie – AREPMF.

„Sindromul de burnout“ este o carte-eveniment, care se adresează în primul rând profesioniștilor din domeniul medical, dar nu numai. Am văzut cu toții cât de suprasolicitați sunt medicii din marile spitale, așa-zisele „uzine de sănătate“, sau medicii care lucrează în cabinete private. Este de vină doar sistemul sau și individul are partea lui de contribuție la propria lui uzură? Cartea de față răspunde la aceste întrebări și la multe altele, conexe.

Unele studii au pus semnul egal între simptomele de burnout și cele ale depresiei: pierderea interesului pentru muncă, pentru orice activitate, chiar și pentru a trăi, oboseală cronică pe fond de insomnie, stare mentală confuză, pesimism exacerbat, lipsa totală a bucuriei, a speranței, a sensului vieții, apatie, anorexie, tristețe, „gânduri negre“ etc.

Totuși, boala în sine identificată prin sindromul de burnout pare foarte diferită de depresie, mai ales în privința cauzelor care duc la simptomele depresiei.

Aceste distincții ne sunt sugerate în cartea de față, ale cărei autoare s-au confruntat, în practică, cu problemele analizate, motiv pentru care și-au propus să aducă mai multă lumină asupra lor și să propună soluții. Astfel, lucrarea prezintă și o abordare clinică aplicată, analizează cauzele și manifestările sindromului de burnout ocupațional în sistemul medical și propune multiple variante de prevenție și de terapie.

Extrem de util pentru cititori este faptul că autoarele propun și anumite strategii pe care o persoană supusă la un stres intens, continuu și prelungit în perioade lungi de timp le poate adopta, din mers, dacă este dispusă să-și recunoască problema și să schimbe ceea ce depinde de ea.