0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărţi: Religie
 3. Cărţi: Ştiinţă şi religie
 4. Religie şi ştiinţă
Carte

Religie şi ştiinţă

Religie şi ştiinţă. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Autor(i): Bertrand Russell
Editura: Herald
Colecţia: Mathesis
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 240 (13x20 cm)
Preţ: 32,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

În această carte mereu actuală, Russell, filosof, agnostic, matematician şi renumit militant pentru pace, oferă un scurt dar profund studiu al conflictelor dintre ştiinţă şi religia tradiţională din ultimii patru sute de ani.

Examinând episoadele în care descoperirile ştiinţei s-au ciocnit cu doctrina creştină sau interpretările biblice ale epocii, de la Galileo şi revoluţia copernicană, până la descoperirile medicale ale anesteziei şi vaccinării, Russell indică răsturnările şi reevaluările constante ale sistemelor noastre de credinţă de pe parcursul istoriei.

În plus, autorul identifică şi acele zone în care încă mai există controverse asemănătoare între ştiinţa modernă şi Biserică.

Noua introducere a lui Michael Ruse aduce aceste conflicte dintre ştiinţă şi teologie la zi, focalizându-se asupra unor probleme care au apărut după al Doilea Război Mondial. Acest volum clasic se adresează tuturor celor preocupaţi de filosofie şi religie, precum şi celor interesaţi de gândirea şi scrierile lui Russell.

Astronomilor din secolul al XVII‑lea li s‑a părut că nu este vorba doar despre simplitate, că Pământul se roteşte cu adevărat şi planetele se rotesc cu adevărat în jurul Soarelui, iar această concepţie a fost întărită de opera lui Newton. Dar, de fapt, întrucât orice mişcare este relativă, nu putem distinge între ipoteza că Pământul se roteşte în jurul Soarelui şi ipoteza că Soarele se roteşte în jurul Pământului.

Cele două sunt doar căi diferite de a descrie acelaşi fapt, ca atunci când spunem că A se căsătoreşte cu B sau că B se căsătoreşte cu A. Dar, când ajungem să ne ocupăm de detalii, simplitatea mai mare a descrierii copernicane este atât de importantă, încât nicio persoană întreagă la minte nu s‑ar împovăra cu complicaţiile pe care le presupune considerarea Pământului drept un corp nemişcat.

Bertrand Russell

După cum vă puteţi aştepta, filosofii de profesie tind să nu piardă prea mult timp cu scrierile de popularizare ca ale lui Russell. Însă acestea sunt cele care i‑au adus numeroşi adepţi şi o audienţă largă. Erau redactate în mare viteză – putea dicta trei mii de cuvinte într-o zi, fără să corecteze un singur cuvânt pe pagină, dar şi să anticipeze efortul necesar, începând o carte de 65 000 de cuvinte cu exact trei săptămâni înainte de termenul de predare agreat! Cu toate acestea, cărţile sale se dovedeau capodopere de stil, perfect echilibrate, clare şi directe, fără să transmită vreodată condescendentă.

Premiul Nobel i‑a fost atribuit în mod just! Şi nicio lucrare nu a contribuit mai mult la el decât acest volum: „Religie şi ştiinţă“. Acesta a apărut în 1935; a fost retipărit de peste 24 de ori şi este şi acum la fel de proaspăt ca atunci.

Michael Ruse

Cuprinsul cărţii: „Religie şi ştiinţă“

 • Introducere
 • Bibliografie
 • Temeiuri ale conflictului
 • Revoluţia copernicană
 • Evoluţia
 • Demonologie şi medicină
 • Sufletul şi corpul
 • Determinismul
 • Misticismul
 • Scopul cosmic
 • Ştiinţa şi etica
 • Concluzie
 • INDEX