0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Știință
  3. Călătoria în timp
Carte

Călătoria în timp

O istorie

Autor(i): James Gleick
Editura: Publica
Colecţia: Co-lecția de știință
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 352 (14x20 cm)
Preţ: 45,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Apreciatul autor al cărților „Informația“ și „Isaac Newton“ ne poartă într-o expediție amețitoare în domeniul călătoriei în timp, de la originile ei subversive până la evoluția sa în literatură și știință și influența asupra felului în care înțelegem timpul în sine.

Povestea începe la sfârșitul secolului trecut, când tânărul H.G. Wells scria și rescria povestirea fantastică din care avea să se nască prima lui carte și o senzație internațională: „Mașina timpului“. Era o epocă în care o mulțime de forțe se uneau pentru a remodela perspectiva umană asupra timpului. Unele erau filosofice, altele tehnologice: telegraful electric, locomotiva cu aburi, descoperirea civilizațiilor îngropate și perfecționarea ceasurilor.

James Gleick urmărește evoluția călătoriei în timp ca idee care devine parte din cultura contemporană – de la Marcel Proust la Doctor Who, de la Jorge Luis Borges la Woody Allen.

Autorul cercetează inevitabilele paradoxuri în buclă și analizează granița flexibilă dintre ficțiune „pulp“ și fizica modernă. În final, se apleacă asupra unei transfigurări temporale care zguduie chiar prezentul nostru: lumea conectată instantaneu, cu prezentul ei atotcuprinzător și viitorul tot mai scurt.

O fuziune fascinantă de filosofie, critică literară, fizică și observație culturală. Este plină de spirit, este la obiect și reușește, cu fiecare pagină, să ne dea mintea peste cap. În întreaga carte, Gleick dă dovadă de o sensibilitate acută și jucăușă la natura înșelătoare pe care o capătă dintr-odată limbajul când vorbim despre timp […] Un memento minunat că cea mai puternică tehnologie pentru călătoria prin timp pe care o avem la dispoziție este și cea mai veche dintre tehnologiile umane: povestitul.

Anthony Doerr, The New York Times Book Review

Cuceritor. Călătoria prin timp a devenit un adevărat parc de distracții cu atracții vesele, pe care domnul Gleick îl explorează cu un entuziasm molipsitor.

Michael Saler, The Wall Street Journal

La fel ca David Foster Wallace, Gleick este un entuziast cu multe domenii de interes și un maestru în arta explicațiilor. Una din trăsăturile cele mai atrăgătoare ale cărții este că autorul ei e dispus să adopte puncte de vedere multiple și să trateze arta și experiența cu aceeași seriozitate ca teoria.

Kate Tuttle, Los Angeles Times

În noua lui carte captivantă, James Gleick se urcă în mașina timpului a lui H.G. Wells și face o călătorie fascinantă prin cea mai greu de înțeles dintre cele patru dimensiuni. În paginile sale, timpul zboară.

John Banville, autorul romanului „The Sea“

James Gleick este un maestru al istoriei ideilor, neegalat de nimeni. Trece de la sinteză la elucidare, apoi la revelații uluitoare și originale. „Călătoria în timp“ este, ca mai toate cărțile lui, pur și simplu indispensabilă.

Charles Yu, autorul romanului „How to Live Safely in a Science Fictional Universe“