0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Știință
  3. Cum să nu greșești
Carte

Cum să nu greșești

Cum să nu greșești. Editura Publica
Cumpăr

Puterea gândirii matematice

Autor(i): Jordan Ellenberg
Editura: Publica
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 656 (14x21 cm)
Preţ: 59,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

În „Cum să nu greșești“, Jordan Ellenberg ne arată că matematica nu se rezumă la incidente abstracte, care nu au niciodată loc în viața reală, ci atinge tot ce facem – lumea întreagă este străbătută de matematică.

Matematica ne permite să vedem structurile ascunse sub dezordinea și haosul aparent din jurul nostru. Este știința de a nu greși, concepută după secole de muncă asiduă și de argumentație rațională.

Dacă deținem instrumentele matematicii, putem străbate cu privirea până la adevărata semnificație a informației pe care o socotim de la sine înțeleasă:

  • Cât de devreme ar trebui să ajungem la aeroport?
  • Ce reprezintă, de fapt, „opinia publică“?
  • De ce părinții înalți au copii mai scunzi?
  • Cine a câștigat, de fapt, alegerile prezidențiale din Florida în 2000?
  • Și cât de susceptibil ești, în realitate, să faci cancer?

Ellenberg vânează fire matematice logice printr-o diversitate de momente și locuri, începând cu banalul cotidian și terminând cu cosmicul. Printre multe altele, se ocupă de baseball, Reaganomics, schemele îndrăznețe după care se joacă la loterie, Voltaire, criza reproductibilității rezultatelor în psihologie, pictura italiană renascentistă, limbajele artificiale, dezvoltarea geometriei neeuclidiene, sosirea apocalipsei obezității, opiniile lui Antonin Scalia despre crimă și pedeapsă, psihologia ciupercii mucegai mixomicetă, ce poate și ce nu poate Facebook să ghicească la tine și existența lui Dumnezeu.

Ușor de urmărit, cu o prezentare plină de umor… Această carte vă va ajuta să vă feriți de capcanele în care cădeți fiindcă nu aveți instrumentele potrivite. Vă va ajuta să realizați că raționamentul matematic este atotprezent în viețile noastre – că poate fi, așa cum spune Jordan Ellenberg, ca „o pereche de ochelari cu raze X, care scoate la iveală structurile ascunse dincolo de suprafața încurcată și haotică a lumii“.

Mario Livio, The Wall Street Journal

Un poet-matematician ne oferă un abecedar extraordinar și distractiv pentru epoca Big Data… O carte care îți răsplătește efortul lecturii și care vorbește despre matematică pe înțelesul oricui.

Laura Miller, Salon

Genial de captivantă! Talentul lui Ellenberg este de a găsi în viața reală situații care păstrează cu sfințenie principii matematice și de a le prezenta clar, fără jargonul sau simbolurile matematicii.

Manil Suri, The Washington Post