0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărți: Știință
 3. Dincolo de limitele noastre biologice
Carte

Dincolo de limitele noastre biologice

Coperta cărții: Dincolo de limitele noastre biologice – Secretele longevității de la editura For You.
Cartea: Dincolo de limitele noastre biologice – Secretele longevității
Autor: Miroslav Radman
Editura: For You
Cumpăr

Secretele longevității

Autor(i): Miroslav Radman
Editura: For You
Anul apariţiei: 2012
Pagini: 154 (14x20 cm)
ISBN:9786066390194
Preţ: 14,50 Lei
Disponibilitate: în stoc

Departe de a fi doar prezentarea și justificarea științifică a unui proiect al biologului Miroslav Radman și al echipei sale, cartea „Dincolo de limitele noastre biologice“ se constituie, într-un mod deosebit de incitant, într-un stimulent pentru voința noastră, a oamenilor, exprimată atât la nivel oficial, de către autorități, instituții și organizații, cât și la nivel individual, de a întreprinde sau facilita un demers temerar, dar posibil și chiar probabil, ce se poate concretiza în aplicarea unor concluzii tehnico-științifice, din domeniul biologiei și al geneticii, care să ducă la prelungirea duratei de viață a oamenilor.

Ideea poate naște, categoric, o serie de discuții la nivel religios, etic, economic, social și din multe alte puncte de vedere, dar autorul, anticipând acest lucru, încearcă deja din start să ofere unele răspunsuri la posibilele întrebări, pledând în final pentru utilitatea proiectului, într-un mod cât mai obiectiv cu putință.

Studiile realizate atât de autor, cât și de alți oameni de știință, i-au creat acestuia premisele pentru a crede, cu toată seriozitatea, că este de luată în considerare posibilitatea utilizării unor caracteristici biologice, în special genetice, ale unor organisme aparent simple și neînsemnate, cum sunt bacteriile, rotiferele sau tardigradele, în scopul de a „transfera“ aceste caracteristici și asupra organismului uman, întrucât aceste organisme pot fi catalogate ca ființe extrem de rezistente sau chiar „cvasinemuritoare“.

Rezistența lor la condiții total potrivnice vieții, din punct de vedere uman, capacitatea lor de a se regenera complet și după dispariția acelor condiții nefavorabile, de a o lua, practic, de la capăt, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, este ceea ce îl interesează pe autor, pentru a descoperi modalitatea de asimilare a acestei rezistențe și la om.

Totodată, este semnalată și ipoteza ca în însuși organismul uman să se regăsească posibilitatea de a se activa aceleași caracteristici sau unele asemănătoare cu ale organismelor rezistente.

Cartea este presărată cu aspecte de ordin subiectiv, personal, pentru a ne face să înțelegem contextul ce a dus la preocuparea autorului pentru această temă – și, totodată, îmbinând conceptele tehnice și teoriile științifice, cu un stil plin de umor și ușor accesibil oricărei categorii de cititori.

Aspectul care poate genera cele mai mari rezerve, cu privire la consecințele prelungirii vieții omului, pare a fi lipsa resurselor materiale. Dar autorul imprimă o notă de optimism în această privință, exprimându-și speranța identificării unor soluții de către autorități sau de către alți cercetători, întrucât preocupările există deja.

El se limitează, totuși, la a-și face datoria în domeniul pe care-l reprezintă și anume, biologia – o evidentă atitudine de bun-simț științific.

Sub acest aspect, se poate sintetiza că omul este un mare consumator de resurse naturale exterioare, dar poate fi și generatorul unor resurse tot naturale, dar interioare, proprii fiecărui individ. Este, într-adevăr, o idee revoluționară!

Recomandăm cu căldură această carte, fiind convinși că va declanșa, la nivelul intelectual și chiar spiritual al fiecărui cititor, cel puțin un minim proces de reflecție asupra resurselor sale individuale și va genera un optimism rezonabil, în privința perspectivelor omenirii în lumea în care trăim.

Cuprinsul cărţii: „Dincolo de limitele noastre biologice“

 • Cuvânt înainte
 • Să mă prezint
 • Adevărul despre nemurire
 • Știința îmbătrânirii
 • Eprubetele miracolului
 • Viata reinventată: vis sau coșmar?
 • Adevăr și credință
 • Cercetător: o meserie unică
 • Mai multe considerații etice
 • Concluzii