0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Ştiinţă
  3. Zece materiale minune
Carte

Zece materiale minune

Zece materiale minune. Editura Publica
CumpărDetalii carte

şi poveştile lor incredibile

Autor(i): Mark Andrew Miodownik
Editura: Publica
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 312 (20x14 cm)
Preţ: 45,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

  • De ce este transparentă sticla?
  • Ce face ca un elastic să poată fi întins?
  • De ce se îndoaie o agrafă?
  • De ce materialele arată şi se comportă atât de diferit?

Acestea sunt genul de întrebări pe care şi le pune mereu Mark Miodownik.

Fiind un cercetător al materialelor renumit în lumea întreagă, Miodownik şi-a petrecut viaţa explorând ştiinţa obiectelor din viaţa noastră, de la cele banale, precum un plic de hârtie, la cele neaşteptate, precum betonul textil, dezvăluind secretele fascinante care stau la baza lumii noastre fizice.

În cartea sa, Miodownik ne prezintă într-un mod foarte interesant materialele pe care le-a întâlnit într-o dimineaţă obişnuită, de la oţelul din lama de ras şi grafitul din creion, la buretele din pantofii săi sport şi betonul dintr-un zgârie-nori construit în apropierea casei sale. Miodownik ne oferă un compendiu al celor mai uimitoare descoperiri ştiinţifice din lumea materialelor, precum:

  • Alchimistul arestat, care s-a salvat de la execuţie după ce a creat primul porţelan european;
  • „Bijuteria“ din Calea Lactee – o planetă de cinci ori mai mare decât Pământul, formată în întregime din diamant;
  • Grafenul, cel mai subţire, mai puternic şi mai rezistent material pe care-l cunoaştem, cu o grosime de un singur atom, care ar putea fi folosit pentru a face clădiri întregi sensibile la o simplă atingere.

De la ceaşca de ceai la motorul cu reacţie, de la cipul din siliciu la simpla agrafă de hârtie, ori de la plasticul din echipamentele noastre la elasticul din lenjeria intimă, vieţile noastre sunt dominate de materiale minune. Plină de istorii fascinante ale miracolelor de inginerie care ne fac posibilă viaţa modernă, această carte te va face să priveşti cu alţi ochi obiectele din jurul tău.

O carte dedicată unor minuni ascunse: abilităţile uimitoare ale materialelor pe care le considerăm banale, plictisitoare şi nedemne de atenţia noastră. Se poate ca aceste istorii ştiinţifice să mai fi fost spuse şi în alte cărţi, însă, precum un ciocolatier talentat, Miodownik a compus cel mai potrivit amestec.

The New York Times Book Review

Obiectele obişnuite şi-au găsit un poet în Mark Miodownik. Recunosc cu ruşine că aveam impresia că ştiinţa materialelor era plictisitoare şi banală. Însă „10 materiale minune“ m-a făcut să mă răzgândesc, iar acum mă trezesc uneori mângâind cu degetele obiectele din jurul meu şi admirându-le. Această carte interesantă şi elocventă va schimba modul în care vezi lumea din jurul tău.

Wall Street Journal

Specialistul în materiale Miodownik combină scene amuzante din viaţa cotidiană din Londra cu comportamentul subatomic al materiei, pentru a explica progresele inginereşti care ne-au adus săbiile de samurai, zgârie-norii, bilele de biliard sau ciocolata. De la betonul folosit în arhitectura Imperiului Roman la grafenul modern, gros cât un atom, Miodownik ne prezintă un tablou al evoluţiei materialelor care ne ajută să ne facem o idee despre aplicaţiile viitorului. Inteligentă în toate sensurile cuvântului, „10 materiale minune“ te face să te uiţi mai mult la ferestre decât prin ele.

Discover