0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Știință
  3. Zece materiale minune
Carte

Zece materiale minune

și poveștile lor incredibile

Autor(i): Mark Andrew Miodownik
Editura: Publica
Colecţia: Co-lecția de știință
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 312 (20x14 cm)
Preţ: 45,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

  • De ce este transparentă sticla?
  • Ce face ca un elastic să poată fi întins?
  • De ce se îndoaie o agrafă?
  • De ce materialele arată și se comportă atât de diferit?

Acestea sunt genul de întrebări pe care și le pune mereu Mark Miodownik.

Fiind un cercetător al materialelor renumit în lumea întreagă, Miodownik și-a petrecut viața explorând știința obiectelor din viața noastră, de la cele banale, precum un plic de hârtie, la cele neașteptate, precum betonul textil, dezvăluind secretele fascinante care stau la baza lumii noastre fizice.

În cartea sa, Miodownik ne prezintă într-un mod foarte interesant materialele pe care le-a întâlnit într-o dimineață obișnuită, de la oțelul din lama de ras și grafitul din creion, la buretele din pantofii săi sport și betonul dintr-un zgârie-nori construit în apropierea casei sale. Miodownik ne oferă un compendiu al celor mai uimitoare descoperiri științifice din lumea materialelor, precum:

  • Alchimistul arestat, care s-a salvat de la execuție după ce a creat primul porțelan european;
  • „Bijuteria“ din Calea Lactee – o planetă de cinci ori mai mare decât Pământul, formată în întregime din diamant;
  • Grafenul, cel mai subțire, mai puternic și mai rezistent material pe care-l cunoaștem, cu o grosime de un singur atom, care ar putea fi folosit pentru a face clădiri întregi sensibile la o simplă atingere.

De la ceașca de ceai la motorul cu reacție, de la cipul din siliciu la simpla agrafă de hârtie, ori de la plasticul din echipamentele noastre la elasticul din lenjeria intimă, viețile noastre sunt dominate de materiale minune. Plină de istorii fascinante ale miracolelor de inginerie care ne fac posibilă viața modernă, această carte te va face să privești cu alți ochi obiectele din jurul tău.

O carte dedicată unor minuni ascunse: abilitățile uimitoare ale materialelor pe care le considerăm banale, plictisitoare și nedemne de atenția noastră. Se poate ca aceste istorii științifice să mai fi fost spuse și în alte cărți, însă, precum un ciocolatier talentat, Miodownik a compus cel mai potrivit amestec.

The New York Times Book Review

Obiectele obișnuite și-au găsit un poet în Mark Miodownik. Recunosc cu rușine că aveam impresia că știința materialelor era plictisitoare și banală. Însă „10 materiale minune“ m-a făcut să mă răzgândesc, iar acum mă trezesc uneori mângâind cu degetele obiectele din jurul meu și admirându-le. Această carte interesantă și elocventă va schimba modul în care vezi lumea din jurul tău.

Wall Street Journal

Specialistul în materiale Miodownik combină scene amuzante din viața cotidiană din Londra cu comportamentul subatomic al materiei, pentru a explica progresele inginerești care ne-au adus săbiile de samurai, zgârie-norii, bilele de biliard sau ciocolata. De la betonul folosit în arhitectura Imperiului Roman la grafenul modern, gros cât un atom, Miodownik ne prezintă un tablou al evoluției materialelor care ne ajută să ne facem o idee despre aplicațiile viitorului. Inteligentă în toate sensurile cuvântului, „10 materiale minune“ te face să te uiți mai mult la ferestre decât prin ele.

Discover