0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărţi: Tehnologie
 3. Invenţiile mele
Carte

Invenţiile mele

Invenţiile mele. Editura Pro Editură şi Tipografie
CumpărDetalii carte

Povestea autobiografică a lui Nikola Tesla

Autor(i): Nikola Tesla
Editura: Pro Editură şi Tipografie
Anul apariţiei: 2016
Pagini: 128 (16x23 cm)
Preţ: 21,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Doctorul Nikola Tesla a fost considerat una dintre persoanele celebre de pe Pământ. Astăzi, a dispărut din cărţile noastre şi din manualele ştiinţifice. Ce a descoperit şi de ce a căzut în uitare?

Nu există o criză a energiei, ci doar o criză a Ignoranţei

B. Fuller

Imaginaţia este mai importantă decât cunoaşterea.

Albert Einstein

Poţi trăi această viaţă ca pe un continuu Act de Magie sau o poţi trăi nevăzând nimic magic in ea!

Albert Einstein

„Invenţiile mele“ reprezintă un cumul de 6 articole scrise de Nikola Tesla pentru revista lunară Electrical Experimenter pe parcursul anului 1919.

Deşi, în vârstă de 63 de ani şi departe de perioada de maxim succes din cariera sa, Tesla continua să se bucure de o mare notorietate în rândul publicului.

Perioada de apogeu este reprezentată de începutul anilor 1880, când Nikola Tesla, în vârstă de 31 de ani, introduce sistemul de curent alternativ polifazat – sistemul electric care este astăzi utilizat universal.

Această importantă schimbare produsă de Tesla s-a realizat în anul 1887, la patru ani după ce emigrase din Europa în Statele Unite, detronând astfel, sistemul de curent continuu creat de Edison şi inaugurat în aceeaşi perioadă.

De aici porneşte un adevărat război al curenţilor, între Edison şi Tesla, între două viziuni diferite cu privire la modul de producere, transport şi distribuţie al energiei electrice, între ineficienţa curentului continuu (DC) şi tehnologia superioară reprezentată de curentul alternativ (AC).

În anul 1888, când Tesla a prezentat Institutului American al Inginerilor Electricieni (AIEE) acest sistem electric polifazat, el a revoluţionat modul în care omenirea utiliza electricitatea.

Ultimii ani ai secolului al XIX-lea au fost pentru Tesla perioada sa cea mai fecundă. Inaugurarea răsunătoare a enormei centrale hidroelectrice polifazate de la cascada Niagara, în 1895, era în sine un gaj de celebritate, dar în acea perioadă el îşi începuse deja cercetările în domeniul uluitor al vibraţiilor electrice şi mecanice de „înalte frecvenţe“.

Oscilatoarele mecanice inventate de Tesla vibrau de câteva mii de ori pe secundă, aceste oscilatoare înlocuindu-le, în timp, pe cele cu abur de până atunci.

De asemenea, oscilatoarele sale electrice, eliberate de inerţia mecanică, generau cureţi de înaltă frecvenţă, ceea ce le făcea să pară dotate cu proprietăţi magice.

A urmat bobina lui Tesla, iluminarea fluorescentă, cercetările asupra razelor X, a diatermiei, a descărcărilor luminoase şi a radioului.

Deşi în nenumărate rânduri Marconi a fost considerat inventatorul radioului, Tesla este cel care, în anul 1897 reuşeşte prima transmisie radio, cu doi ani înainte ca Marconi să-şi prezinte patentul, Curtea Supremă de Justiţie a Statelor Unite hotărând în anul 1943 că Tesla este inventatorul radioului. Din nefericire, acesta murise cu câteva luni înainte de luarea acestei decizii importante.

Tesla a fost considerat un adevărat deschizător de drumuri în domenii de referinţă precum: fizica nucleară, robotica, balistica, informatica, ş.a.

Conferinţele sale despre aceste teme şi despre altele au avut un succes răsunător. Cercetările sale au atins apogeul în 1899, când a făcut la Chicago o demonstraţie cu o ambarcaţiune telecomandată şi a construit, în propriul său laborator din Colorado Springs, un transmiţător experimental de mare putere fără fir.

În acelaşi an aprins un număr de 200 de lămpi incandescente demonstrând faptul că electricitatea poate fi transmisă şi wireless.

În perioada 1901-1905 Tesla construieşte laboratorul din Shoreham, Long Island, precum şi Turnul Tesla dorind ca acesta din urmă să fie primul turn de telecomunicaţii fără fir. Datorită lipsei fondurilor, turnul nu a fost terminat, iar în anul 1917 acesta a fost dezmembrat.

Tesla recunoaşte cu o sinceritate debordantă faptul că în munca sa, nu exista etapa experimentală pentru că el considera că reprezintă „o pierdere de energie, timp şi bani“.

Asemănător unei transformări alchimice, tot ceea ce Tesla construia iniţial în mintea sa era adus în plan material direct funcţional. Schiţa mentală era proiectată în lumea reală, într-un mod uimitor, până la cel mai mic detaliu, fără să fie supus experimentului, devenind expresia perfectă a relaţiei dintre imaginaţie şi materie.

Tesla descrie în „Inventiile mele“, într-un mod transparent şi coerent, universul său interior, caracterizat de dorinţa nestăpânită de inovaţie, performanţă şi, mai ales progres.

Un adevărat vizionar, Tesla avea o capacitate extraordinară de vizualizare, până în cele mai mici detalii, a invenţiilor sale. Fie că îl numim instinct, fie că dorim să credem în capacitatea imensă a creierului uman de proiecţie şi evaluare a unor elemente viitoare, rezultatele muncii sale sunt încă prezente în interiorul cupolei energetice a acestui Univers, păstrând astfel, esenţa geniului lui Tesla.

Vreme de mulţi ani, cercetările de pionierat ale lui Nikola Tesla nu au fost recunoscute în mod oficial în Statele Unite ale Americii. Munca depusă de acesta, brevetele obţinute, dar şi dorinţa de nestăvilit de a demonstra faptul că teoriile sale reprezintă un imens pas înainte în evoluţia omenirii îl situează pe Nikola Tesla în categoria celor mai importanţi oameni de ştiinţă de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX.

Dar, de asemenea, putem spune cu toată onestitatea, despre Tesla, că este unul dintre marii gânditori ai acestei lumi, una dintre cele mai sclipitoare minţi ale omenirii.

Multe dintre invenţiile sale încep să fie valorificate astăzi şi să-şi găsească aplicabilitatea abia acum, în vremurile noastre.

Vă invit să intraţi în lumea magică a lui Nikola Tesla, încărcată de energie manifestată sub toate formele ei, de ambiţie creatoare, declaraţii surprinzătoare şi fenomene la limita dintre realitate şi ficţiune, plină de putere şi exuberanţă.

Experimentaţi cu toată fiinţa viziunea despre lume pe care şi-a imaginat-o şi ulterior a creat-o acesta, cercetaţi fără să vă impuneţi limite şi găsiţi, în final, Calea care transcende timpul şi spaţiul, în căutarea neîntreruptă a cunoaşterii de sine.

Cuprinsul cărţii: „Invenţiile mele“

 • Prefaţă. Energia - soluţii de-a o produce fără a distruge mediul
 • Copilăria
 • Primele mele descoperiri
 • Cercetările ulterioare - Descoperirea câmpului magnetic în rotaţie
 • Descoperirea bobinei şi a transformatorului Tesla
 • Transmiţătorul amplificator
 • Ştiinţa „teleautomatelor“ (sau a ceea ce numim astăzi robotică)
 • ANEXE
  • Interviul acordat de Nikola Tesla publicaţiei The Times (Un interviu ciudat şi aproape necunoscut)
  • Nikola Tesla, omul care a luminat lumea
   • Viaţa
   • Parisul, oraşul tuturor ispitelor
   • Lumea nouă
   • Inventatorul vizionar
   • Profetul epocii de aur
   • Realitatea şi ficţiunea
   • Invenţii geniale
   • Navigaţia aeriană
   • Sursele sanscrite ale gândirii lui Nikola Tesla
   • Energiile libere