0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Spiritualitate
  3. Cărți: Zen
  4. Brațele râului se revarsă în intuneric
Carte

Brațele râului se revarsă în intuneric

Coperta cărții: Brațele râului se revarsă în intuneric de la editura Herald.
Cartea: Brațele râului se revarsă în intuneric
Autor: Shunryu Suzuki
Editura: Herald
Cumpăr
Autor(i): Shunryu Suzuki
Editura: Herald
Colecţia: Zen
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 224 (13x20 cm)
ISBN:9789731115580
Preţ: 34,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

În lumea occidentală, „Mintea Zen, mintea începătorului“, atribuită aceluiași autor, este una dintre cele mai citite și iubite cărți despre Zen scrise vreodată.

Spre marea surprindere a cititorului, „Brațele râului se revarsă în întuneric“ nu este cu nimic mai prejos decât aceasta în claritate, concizie și profunzime. Această carte este un dar neprețuit oferit practicanților Zenului și celor interesați de înțelegerea budismului și a adevăratei naturi a realității.

Este alcătuită dintr-o serie de prelegeri pe care Shunryū Suzuki le susține în fata studenților săi din California, pe marginea unui vechi poem chinezesc, Sandōkai, scris de Sekito Kisen (în chineză, Shitou Xiqian, sec. VIII e.n.).

Cu o gândire profundă și profund uman, maestrul ne deschide ochii pas cu pas către lumea așa-cum-este (parafrazând sintagma sa „lucrurile-așa-cum-este“), lumea non-dualului din spatele realității vizibile.

Este un text viu, care curge cu elocvență și cu eleganță, într-un stil aproape poetic, încât pe alocuri parcă auzim susurul pârâului care‑și croiește drum în umbra templului. Emoționant este și faptul că la scurt timp după aceea Shunryū Suzuki se stinge din viață.

De fapt, eu nu ascult pasărea. Pasărea este deja în mintea mea și eu cânt împreună cu ea. Cip-cirip, cip-cirip! Dacă, în timp ce studiați, voi gândiți: „Gaița albastră cânta pe acoperișul casei mele, dar ciripitul ei nu este atât de melodios“, acel gând este zgomot. Când nu sunteți deranjați de cântul gaiței albastre, ea vă va pătrunde în inimă și veți deveni o gaiță albastră, iar apoi gaița albastră va citi ceva, iar gaița albastră nu vă va deranja din citit cu trilul ei.

Apa practică zazen în mișcarea ei; totuși, apa este nemișcată în timp ce curge, deoarece curgerea este nemișcarea ei, natura ei adevărată. Podul face zazen fără să se miște. Lăsați apa să curgă, deoarece aceasta este practica apei. Lăsați podul să stea nemișcat, pentru că aceasta este practica autentică a podului. Podul practică zazen; picioarele dureroase practică zazen; zazenul imperturbabil practică zazen. Aceasta este practică noastră.

Chiar dacă uneori munciți din greu, poate că vă petreceți prețiosul timp făcând de fapt nimic. Dacă nu știți ce faceți, atunci vi se va putea spune: „Vai, îți pierzi timpul în zadar!“ Poate că veți răspunde: „Nu e adevărat, eu mă străduiesc din greu să pun 10000 de dolari în contul de economii“, dar pentru noi acest lucru nu prea are sens. […] Dacă nu faceți ce trebuie, veți pierde timpul și, chiar dacă veți lucra din greu, tot va fi un timp pierdut. […] Părerea mea este că majoritatea oamenilor își cheltuie timpul în zadar. Cineva poate spune: „Nu este adevărat, sunt întotdeauna foarte ocupat“. Dar dacă va spune așa, acesta este un semn foarte clar că își cheltuie timpul în zadar.