0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Spiritualitate
  3. Cărţi: Zen
  4. Braţele râului se revarsă în intuneric
Carte

Braţele râului se revarsă în intuneric

Braţele râului se revarsă în intuneric. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Autor(i): Shunryu Suzuki
Editura: Herald
Colecţia: Zen
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 224 (13x20 cm)
Preţ: 34,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

În lumea occidentală, „Mintea Zen, mintea începătorului“, atribuită aceluiaşi autor, este una dintre cele mai citite şi iubite cărţi despre Zen scrise vreodată.

Spre marea surprindere a cititorului, „Braţele râului se revarsă în întuneric“ nu este cu nimic mai prejos decât aceasta în claritate, concizie şi profunzime. Această carte este un dar nepreţuit oferit practicanţilor Zenului şi celor interesaţi de înţelegerea budismului şi a adevăratei naturi a realităţii.

Este alcătuită dintr-o serie de prelegeri pe care Shunryū Suzuki le susţine în fata studenţilor săi din California, pe marginea unui vechi poem chinezesc, Sandōkai, scris de Sekito Kisen (în chineză, Shitou Xiqian, sec. VIII e.n.).

Cu o gândire profundă şi profund uman, maestrul ne deschide ochii pas cu pas către lumea aşa-cum-este (parafrazând sintagma sa „lucrurile-aşa-cum-este“), lumea non-dualului din spatele realităţii vizibile.

Este un text viu, care curge cu elocvenţă şi cu eleganţă, într-un stil aproape poetic, încât pe alocuri parcă auzim susurul pârâului care‑şi croieşte drum în umbra templului. Emoţionant este şi faptul că la scurt timp după aceea Shunryū Suzuki se stinge din viaţă.

De fapt, eu nu ascult pasărea. Pasărea este deja în mintea mea şi eu cânt împreună cu ea. Cip-cirip, cip-cirip! Dacă, în timp ce studiaţi, voi gândiţi: „Gaiţa albastră cânta pe acoperişul casei mele, dar ciripitul ei nu este atât de melodios“, acel gând este zgomot. Când nu sunteţi deranjaţi de cântul gaiţei albastre, ea vă va pătrunde în inimă şi veţi deveni o gaiţă albastră, iar apoi gaiţa albastră va citi ceva, iar gaiţa albastră nu vă va deranja din citit cu trilul ei.

Apa practică zazen în mişcarea ei; totuşi, apa este nemişcată în timp ce curge, deoarece curgerea este nemişcarea ei, natura ei adevărată. Podul face zazen fără să se mişte. Lăsaţi apa să curgă, deoarece aceasta este practica apei. Lăsaţi podul să stea nemişcat, pentru că aceasta este practica autentică a podului. Podul practică zazen; picioarele dureroase practică zazen; zazenul imperturbabil practică zazen. Aceasta este practică noastră.

Chiar dacă uneori munciţi din greu, poate că vă petreceţi preţiosul timp făcând de fapt nimic. Dacă nu ştiţi ce faceţi, atunci vi se va putea spune: „Vai, îţi pierzi timpul în zadar!“ Poate că veţi răspunde: „Nu e adevărat, eu mă străduiesc din greu să pun 10000 de dolari în contul de economii“, dar pentru noi acest lucru nu prea are sens. […] Dacă nu faceţi ce trebuie, veţi pierde timpul şi, chiar dacă veţi lucra din greu, tot va fi un timp pierdut. […] Părerea mea este că majoritatea oamenilor îşi cheltuie timpul în zadar. Cineva poate spune: „Nu este adevărat, sunt întotdeauna foarte ocupat“. Dar dacă va spune aşa, acesta este un semn foarte clar că îşi cheltuie timpul în zadar.