0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărţi: Spiritualitate
 3. Cărţi: Zen
 4. Nestematele Legii
Carte

Nestematele Legii

Nestematele Legii. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Autor(i): Hui Neng
Editura: Herald
Colecţia: Zen
Anul apariţiei: 2006
Pagini: 176 (13x22 cm)
Preţ: 23,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Predicile celui de-al şaselea patriarh al Zenului chinez sunt păstrate în cartea intitulată „Sutra rostită de pe Înaltul scaun despre «Nestematele Legii»“ (Fa-pao-t`an-king).

Denumirea de „sutra“ a fost dată în general scrierilor atribuite lui Buddha şi faptul că o culegere de predici ale lui Hui-Neng a fost onorată cu acest titlu arată ce loc bogat în semnificaţii ocupă ea în istoria buddhismului Ch`an (zen).

Ceea ce s-a păstrat în această carte sunt simple fragmente ale predicilor rostite în cursul celor treizeci şi şapte de ani de viaţă misionară activă a lui Hui-Neng.

Dar câte dintre aceste fragmente pot fi considerate autentice şi demne de a reprezenta o autoritate în domeniu este o întrebare la care nu putem da, până în prezent, nici un răspuns formal, deoarece cartea pare să fi suferit vicisitudinile destinului, ceea ce arată îndeosebi că mesajul Zen al celui de-al şaselea patriarh era extraordinar în mai multe privinţe, până la a stârni antagonism şi neînţelegeri printre buddhisti.

Atunci când, mai târziu, acest antagonism a atins punctul său culminant, se spune că lucrarea a fost arsă, fiind socotită în contradicţie cu învăţătura autentică a buddhismului.

Cu excepţia câtorva pasaje, noi putem totuşi considera că în ansamblul ei „Nestematele Legii“ exprima spiritul şi învăţăturile celui de-al şaselea patriarh.

Cartea şi învăţăturile lui Hui Neng au avut o influenţă profundă nu doar asupra contemporanilor săi, ea fiind singura transmisie autentică ajunsă până în zilele noastre.

Putem spune că Hui-Neng este cel prin care Zenul a ajuns la conştiinţa de sine. În vremea când Bodhidharma l-a adus din India transplantându-l cu succes în China, zenul nu cuprindea încă pe deplin mesajul său special. I-au trebuit mai mult de două sute de ani ca să devină conştient de sine şi să descopere cum să se exprime într-o manieră apropiată spiritului chinez. Conform lui Hui Neng, zenul constă în „realizarea propriei naturi“. Aceasta este expresia cea mai semnificativă care a fost atinsă vreodată în cursul evoluţiei buddhismului zen. În jurul acestei expresii, zenul se găseşte de acum înainte cristalizat.

Inevitabilul rezultat al acestor lucruri a fost învăţătura „abruptă“ a Şcolii din Sud. Viziunea este un act instantaneu, ochiul minţii realizând dintr-o singură privire tot adevărul - adevăr care transcende dualismul sub toate formele sale. Aceasta iluminare este abruptă în sensul că ea nu cunoaşte un progres treptat, nici o evoluţie continuă; ea este rezultatul unui autentic şi spontan proces de înţelegere intuitivă.

De la începutul buddhismului au existat două curente de gândire privitoare la sensul meditaţiei (dhyana): unul constă în a te servi de meditaţie pentru a suspenda toate activităţile psihice sau a curăţa radical conştiinţa de toate stările/dispoziţiile ei; celălalt curent constă în a privi pur şi simplu meditaţia ca pe mijlocul cel mai eficient de a intra în legătură cu Realitatea Ultimă. În viziunea lui Hui-Neng, Iluminarea trebuia recunoscută ca fiind superioară atât căii intelective cât şi calmei contemplări a adevărului. Mintea sau Natura Sinelui trebuie să fie realizată în plină activitate, în plină funcţionare. Ţelul, obiectivul meditaţiei sale nu era acela de a întrerupe funcţionarea Naturii proprii, ci de a ne face să plonjăm de-a dreptul în curentul ei şi de a o realiza acolo, în plină acţiune. Intuiţionismul său era dinamic.

Metoda urmată de Hui-Neng pentru a demonstra adevărul Zenului este pur chinezească, nicidecum hindusă. El n-a recurs nici la terminologie abstractă, nici la misticism. Această metodă era directă, simplă, concretă, având un caracter esenţialmente practic.

Cuprinsul cărţii: „Nestematele Legii“

 • Cuvânt înainte
 • Autobiografie
 • Despre prajna
 • Întrebări şi răspunsuri
 • Samadhi şi prajna
 • Meditaţia sau contemplaţia (dhyana)
 • Despre căinţă (ksamayati)
 • Instrucţiunile patriarhului
 • Şcoala iluminării spontane şi şcoala iluminării treptate
 • Patronajul imperial
 • Ultimele instrucţiuni
 • Apendice